Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odvjetnici Čermaka i Markača tražit će puštanje na privremenu slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici generala Ivana Čermaka i Mladena Markača otvorit će, na sjednici koju je raspravno vijeće Haškog suda zakazalo za 9. veljače, pitanje ponovnog puštanja na privremenu slobodu njihovih branitelja, doznaje se od braniteljskih timova.

Raspravno Vijeće Haškog suda (ICTY) je suspendiralo odluku o privremenom puštanju na slobodu dvojice generala s važenjem od 8. veljače i naredilo da se oni toga dana vrate u pritvor UN-a u Scheveningenu kako bi 9. veljače sudjelovali na statusnoj konferenciji posvećenoj pitanjima potencijalnog sukoba interesa braniteljskih timova, a na kojoj će se dodatno raspravljati o tome da li je Čermak poštivao uvjete boravka na privremenoj slobodi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haški sud se ispričao hrvatskoj vladi Slika nije dostupna Čermak i Markač natrag u pritvor

Čermakovi i Markačevi odvjetnici objašnjavaju kako ugovor Haškog suda i Kraljevine Nizozemske o postupku s optuženim osobama ne predviđa njihovo slobodno kretanje po zemlji te se zbog toga mora formalno ukinuti privremena sloboda kako bi dvojica generala bili u pritvoru Haškog suda tijekom boravka na nizozemskom tlu.

Naime, obveze nizozemske vlade prema Haškom sudu ograničene su na usluge prihvata i transfera optuženih na relaciji zračna luka - pritvor.

Markačev branitelj Goran Mikuličić kaže kako je general Markač dosada ispunjavao sve propisane uvjete boravka na privremenoj slobodi te da nema razloga da se ono ne produlji odlukom raspravnog vijeća.

I Čermakovi odvjetnici očekuju da će se na sjednici razjasniti da Čermak nije prekršio uvjeta boravka na privremenoj slobodi, te da će i on biti pušten na slobodu do suđenja čiji je početak zakazan za svibanj ove godine, kaže odvjetnica Jadranka Sloković. Raspravno vijeće je napisalo kako želi čuti mišljenje optuženog Čermaka o njegovu poštivanju uvjeta privremenog boravka na slobodi.

Raspravno je vijeće u odluci od 24. siječnja, kojom je zakazalo
raspravu o potencijalnom sukobu interesa branitelja, zatražilo da optuženi osobno nazoče ročištu kako bi se sami izjasnili o tom pitanju.

Drugom odlukom od 26. siječnja raspravno je vijeće ukinulo privremenu slobodu dvojice generala, s obrazloženjem u kojem se među ostalim navodi da Republika Hrvatska do zadanog roka - 23. siječnja "nije pružila tražene dodatne informacije o Čermakovom poštivanju uvjeta njegovog privremenog oslobađanja i o akcijama i mjerama koje je poduzela kako bi se
osiguralo takvo poštivanje".

Hrvatska vlada očitovala se istog dana navečer u Zagrebu, preko Ministarstva pravosuđa, priopćenjem u kojem je poručila da je tražene informacije u roku dostavila uredu Haškog suda koji je potvrdio primitak očitovanja i njegova prosljeđivanja u Haag.

Glasnogovornik Haškog suda Refik Hodžić kazao je u telefonskom razgovoru iz Haaga u subotu kako će Tajništvo Haškog suda tijekom ponedjeljka utvrditi što se dogodilo s očitovanjem hrvatske vlade. 

Izvori u Haškom sudu kažu u subotu da nije isključena mogućnost tehničke greške u postupanju s očitovanjem hrvatske Vlade.

Postupak ICTY-a protiv Čermaka i Markača, objedinjen je prošle godine s onim protiv generala Ante Gotovine i u tom procesu više su se puta mijenjali brojevi i oznake predmeta Čermak, Markač i Gotovina.

Generali Čermak i Markač, dobrovoljno su se predali Haškom sudu u ožujku 2004., odmah nakon objave optužnice a na privremenoj slobodi u Zagrebu nalaze se od početka prosinca 2004. godine.

Gotovina je u pritvoru ICTY-a od 10. prosinca 2005., kamo je prebačen nakon uhićenja u Španjolskoj tri dana ranije. Trojicu hrvatskih generala tereti se se za kršenje međunarodnog humanitarnog prava na širem kninskom području tijekom i nakon operacije Oluja 1995. godine.

Tjednik Globus objavio je u siječnju da je Čermak tri puta izišao "iz kućnog pritvora" i time prekršio odredbe Haškog suda te bi stoga trebao biti pritvoren. Tjednik je naveo da je Čermak krajem 2006. i početkom ove godine bio u Zagrebu na rođendanskoj proslavi i dočeku Nove godine te prisustvovao slalomskoj utrci na Sljemenu što je dokumentirano fotografijama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene