MiG 21 (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
MiG 21 (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na redovitoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost u utorak su, među ostalim, razmatrane sigurnosne prijetnje i rizici koji mogu utjecati na nacionalnu sigurnost i interese, poglavito u kontekstu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, priopćeno je iz Ureda predsjednice RH.


Na sjednici, koju su sazvali predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Vlade Andrej Plenković, također su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2020. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, te je odobren Godišnji plan rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2020. godinu, sukladno Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr) Plenković: Sastanak VNS-a bio je odličan. Nismo razgovarali o aferi Hotmail Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr) Predsjednica nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost: ''Zadužili smo tajne službe da se izrade posebne mjere''

Ujedno je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama agencija unutar njihova djelokruga, navodi se u priopćenju.

Supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona izvijestili su članove Vijeća o trenutnom statusu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona te o dosad poduzetim koracima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Vijeće za nacionalnu sigurnost primilo je na znanje informaciju o tijeku provedbe postupka nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te je iskazalo potporu tome projektu i predanost Republike Hrvatske zadržavanju i obnovi ove strateški značajne obrambene sposobnosti Republike Hrvatske, stoji na kraju priopćenja. (Hina)