Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatske zračne luke uspješno su položile stroge američke sigurnosne kontrole!


Hrvatske zračne luke zadovoljavaju najviše američke sigurnosne standarde što znači da su otvorena vrata za uvođenje izravnih zračnih linija SAD - Hrvatska. Budno oko sigurnosnih službi na hrvatskim zračnim lukama i za to nadležna Agencija za civilno zrakoplovstvo dobili su najvišu ocjenu od rigorozne zrakoplovne vlasti Sjedinjenih Američkih Država.

Vezani članci Mario Banožić MORH o ministrovim letovima vojnim avionom: "Sat leta Pilatusom PC-9 deseterostruko je jeftiniji od sata leta helikopterom" Mario Banožić Nova afera: Banožić koristio vojni avion da ga iz Dalmacije prebaci na sastanak u Zagreb

'Efekte očekujemo već ove godine', rekao je ministar Božidar Kalmeta. Za efekte bi se trebao pobrinuti domaći prijevoznik Croatia Airlines. Prije tri godine dogovorena je suradnja s američkim United Airlinesom. Sada se očekuje realizacija. Putnici iz Zagreba, Splita i Dubrovnika preko sedam velikih zračnih luka poput onih u Londonu, Frankfurtu ili Amsterdamu nesmetano bi trebali letjeti prema američkim gradovima New Yorku,Chicagu, Washingtonu, San Franciscu i Los Angelesu.

Kada će se to i dogoditi, ovisi isključivo o privatnim kompanijama i operaterima. Croatia Airlines već je iskazala interes za izravni zračni most s Amerikom. Da putnici ne čekaju dugo, trudit će se i američki veleposlanik. 'Ja ću iskoristiti svaku priliku koju budem imao da zastupam Hrvatsku kao poželjnu destinaciju za američke zračne kompanije', rekao je američki veleposlanik James Foley.

U Hrvatsku sada slijeće 100-tinjak zračnih operatera. Dobra sigurnosna ocjena tu brojku bi trebala povećati. Najfrekventnija zagrebačka zračna luka stoga vapi za dogradnjom. Vlada rješenje vidi u koncesiji.

'Cilj je svakako dobiti nekoga tko će putem koncesijskog modela izgraditi novi putnički terminal i stajanku, ali i koji će da tako kažem navući, dovući promet na zagrebački aerodrom', rekao je Kalmeta. Takve uvjete rado bi pokušala ispuniti zračna luka Houston iz SAD-a. No, zainteresirane su i brojne europske zračne luke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju