Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odluka o izručenju Španovića ipak za dva tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Španović, hrvatski Srbin u odsutnosti osuđen u Hrvatskoj na kaznu zatvora od 20 godina za ratne zločine, 9. studenoga će pred londonskim sudom biti izveden na završno ročište o izručenju Hrvatskoj, odlučio je u ponedjeljak sudac tog suda.


Prvotna informacija, koju su prenijeli engleski mediji, bila je da će odluka o tome biti donesena danas.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Slika nije dostupna Ponovno odgođeno izručenje Španovića Hrvatskoj

Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa doznaje se da Milana Španovića (44) Hrvatska traži radi izvršenja pravomoćne presude Županijskog suda u Sisku zbog ratnog zločina počinjenog u kolovozu 1991. godine u selima Maji i Svračici na području Gline. 

Optužnica ga, među ostalim, tereti za mučenje i pucanje po civilima te za pljačku i palež civilnih i vjerskih objekata.

Uhićen je 13. lipnja 2006. u Velikoj Britaniji, gdje je posljednje
vrijeme živio, a dan poslije mu je određen ekstradicijski pritvor. Velika Britanija je odredila rok za podnošenje molbe za izručenje do 21. srpnja 2006. 

Ministarstvo pravosuđa RH je prikupilo relevantnu
dokumentaciju i podnijelo molbu za izručenje nadležnim pravosudnim tijelima Velike Britanije u roku koji je bio određen.

Prvo ekstradicijsko ročište je održano 24. kolovoza 2006. pred sudom City of Westminster Magistrate's Court gdje će biti i završno, a prije odluke u ponedjeljak održana su još dva ročišta - 18. rujna i 2. listopada.


Prije svakog od tih ročišta je od Ministarstva pravosuđa RH zatražena dodatna dokumentacija i objašnjenja glede proteka vremena od trenutka izricanja presude do izdavanja tjeralice i uhićenja, vezana uz pravo na obnovu postupka i uz zaštitu ljudskih prava.

Ministarstvo je u suradnji sa sisačkim Županijskim sudom objasnilo sve mjere koje su hrvatske vlasti poduzele u svrhu pronalaska Milana Španovića, od toga zašto i kad su za njim izdane tjeralice preko informacija o tome je li, i na koji je način, utvrđeno da Španović namjerno nije bio prisutan na suđenju do toga da li mu po hrvatskim zakonima pripada pravo na ponovljeno suđenje.

Tim je povodom Hrvatska dala jamstvo da će kazneni postupak biti ponovljen, ukoliko to Milan Španović bude tražio sukladno Zakonu o kaznenom postupku RH, te da će mu biti osigurana sva prava zajamčena okrivljeniku u kaznenom postupku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene