Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Remetinec pod opsadom medija

Predana ustavna tužba jer Sanader nije pušten iz Remetinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader je ostao u Remetincu i nakon roka koji je Ustavni sud naveo u svojoj odluci, jutros u 7 sati.

Jadranka Sloković članica odvjetničkog tima Ive Sanadera u 9 sati predala je ustavnu tužbu Ustavnom sudu vezanu za puštanje Ive Sanadera iz Remetinca. Obrana smatra kako Županijski sud nije poštovao odluku Ustavnoga da Sanader danas do 7 sati mora biti pušten iz Remetinca, te traže da se suspendira rješenje Županijskog suda o produljenju istražnog zatvora Sanaderu, koje je izvanraspravno vijeće toga suda zamijenilo jamstvom od 12,4 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovljeno suđenje Fimi Media: Mišo se ispričao, a Thompsona očekuju na klupi za svjedoke Slika nije dostupna Nastavak suđenja Sanaderu Fimi media: Sapunar tvrdi da je nalog došao direktno od Mladena Barišića

Odvjetnik Goran Suić, prije nego što je posjetio Ivu Sanadera, rekao je kako još uvijek nemaju saznanja kada će on izaći iz pritvora. 'Jutros smo poslali zahtjev za ustavnu tužbu, a jučer smo ga faksom poslali na Ustavni sud i danas čekamo eventualne odgovore', rekao je.

Dodao je kako je Ivo Sanader dobro i kako je u iščekivanju odluke Ustavnog suda. Na upit je li sa svojim branjenikom razgovarao o aferi Fimi medija odvjetnik Suić negativno je odgovorio. Upitan može li se dogoditi da Ivu Sanadera. nakon što ga puste na slobodu, ponovno vrate u pritvor zbog istrage u aferi Fimi medija, Suić je opet negativno odgovorio. 'Mislim da se to ne može dogoditi', rekao je.

Prema tumačenju odvjetničkog tima bivšeg premijera i šefa HDZ-a njihov klijent bi se danas mogao naći na slobodi.

Kada bi točno Sanader mogao napustiti Remetinec još se pouzdano ne zna s obzirom da suci prvo trebaju razmotriti njihovu tužbu, donijeti rješenje, a ne zna se još ni hoće li ga slati na Županijski sud sucu istrage Krešimiru Devčiću ili direktno u Remetinec.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas raspravlja o Sanaderu

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora na 52. sjednici raspravljat će o zahtjevu za odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Ive Sanadera, odnosno skidanju zastupničkog imuniteta vezano za slučaj Fimi media.

Odluka MIP-a bit će donesena u kompleksnoj situaciji, budući da je Ustavni sud prošli tjedan objavio odluku da istražni zatvor Ivi Sanaderu treba isteći najkasnije do danas ujutro u 7 sati te da u međuvremenu sudac istrage zagrebačkoga Županijskog suda mora odlučiti o drugoj mjeri ili mjerama kojima će se zamijeniti istražni zatvor i osigurati prisutnost Sanadera na suđenju.

Odluku Županijskog suda o ponovnom produljenju istražnog zatvora Sanaderu, Ustavni sud je ukinuo ustvrdivši da razlozi u rješenjima te odluke više nisu 'dostatni'. Ustavni sud se pritom pozvao na praksu Europskog suda za ljudska prava, napominjući da su stajališta tog suda obvezna poštovati sva sudska i pravosudna tijela RH. 'Sudac istrage i nadležno sudsko vijeće u osporenim rješenjima nisu prihvatili dinamički pristup koji zahtijeva Europski sud kod procjene 'dostatnosti' okolnosti prilikom donošenja rješenja o produljenju istražnog zatvora, uz koji je povezano i jamstvo koje je podnositelj ponudio', naveo je Ustavni sud u odluci.

U toj odluci navedeno je da nije na Ustavnom sudu da odlučuje o jamstvu i drugim mjerama osiguranja prisutnosti Sanadera na suđenju jer ima samo ovlast nadzora u pitanjima zaštite ljudskih prava. Ustavni sud je stoga odluku o produljenju zatvora bivšem premijeru vratio Županijskom sudu na novo odlučivanje, ocjenjujući da do 12. prosinca ima dovoljno vremena kako bi sudac istrage, uvažavajući načelna stajališta Europskog suda, donio odluku. Odluka o produljenju zatvora može prestatiti važiti i prije tog roka ako sudac istrage odredi mjere, naveo je Ustavni sud.

Sanaderu oduzeta putovnica

Nakon toga, Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu Sanaderu je produljilo istražni zatvor, ali tako da je zatvor zamijenjen jamčevinom u visini od 12,4 milijuna kuna. Prema odluci suda, izaći bi trebao iz Remetinca nakon što odluka postane pravomoćna, a sud dobije dokaz o položenom jamstvu, dakle bez preciziranog datuma.

Sanaderu su određene mjere opreza u vidu oduzimanja putovnice te se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu mora javljati sucu istrage. Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je tada da Sanader sigurno neće izaći iz Remetinca prije današnjeg dana, kako je to prije naložio Ustavni sud. 'Sanader će na slobodu izaći tek kada budu ispunjeni svi uvjeti, što u konkretnom slučaju znači da rješenje mora postati pravomoćno. Naime, stranke na odluku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Nakon toga treba biti položena jamčevima, a optuženik mora dati obećanje da se neće kriti', kazao je Devčić. Na pitanje koliko bi dana moglo proći prije Sanaderova puštanja iz Remetinca Devčić je rekao da je svaka procjena u ovom slučaju nezahvalna. 'To je proces koji mora potrajati', izjavio je Devčić, pojašnjavajući da se sigurno ništa ne može dogoditi u tri dana, koliki je bio žalbeni rok na odluku. (T.Š./D.Ma./VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene