Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Akademik Davorin Rudolf danas je premijerki Jadranki Kosor podnio ostavku.


Rudolf je podnio ostavku na dužnost predsjednika hrvatskoga dijela Mješovite hrvatsko-slovenske komisije za sastavljanje nacrta sporazuma o rješavanju graničnog spora pred međunarodnim pravosudnim tijelom, čiji je slovenski dio slovenska vlada još prije raspustila.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Duhova koji su oživjeli treba se zauvijek riješiti' Slika nije dostupna Pahor: Hrvatske dokumente isključiti i iz moguće arbitraže

Premijerka Jadranka Kosor razgovarala je s akademikom Davorinom Rudolfom te su se dogovorili da će on biti njezin osobni savjetnik u rješavanju graničnog pitanja sa Slovenijom, rekao je glasnogovornik hrvatske vlade Zlatko Mehun.

Rudolf objašnjava kako je hrvatske eksperte premijerka prije nekoliko dana uvjeravala kako je sve transparentno te da sporazum sa Slovencima nema dodatnih i tajnih dijelova. Kaže da je zato podržao premijerkin dogovor, piše Večernji list.

Isti list navodi kako je Rudolf izjavio da nije mogao prihvatiti mjesto premijerkinog osobnog savjetnika.

Rudolf u tekstu ostavke navodi da je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić izjavila jučer da taj odbor nije bio obaviješten da će se pregovori o hrvatsko-slovenskoj granici nastaviti na temelju drugoga Rehnova prijedloga od 15. lipnja 2009.

Ne želim snositi bilo kakvu odgovornost za moguće učinke prihvaćanja Rehnova prijedloga od 15. lipnja 2009.

'Taj Rehnov prijedlog u Hrvatskome saboru nije prihvaćen', napominje Rudolf, dodajući kako je, po njegovu mišljenju, on za Hrvatsku neprihvatljiv te da o tome dodatnom hrvatskom stajalištu nije bio obaviješten.

>> 'Sanader je na laži doktorirao, a nema ni loše učenike'

>> 'Kosor je iznosila neistine o dogovoru s Pahorom'

>> 'Oporba se bavi podmetanjima'

Rudolf napominje da su se sve njegove izjave i ocjene premijerkina dogovora s predsjednikom slovenske vlade temeljile na pismu koje je ona 11. rujna 2009. poslala švedskoj vladi. 'Pošto ne želim otežati hrvatsko-slovenske pregovore, a jednako tako ni snositi bilo kakvu odgovornost za moguće učinke prihvaćanja Rehnova prijedloga od 15. lipnja 2009. kao podloge u nastavku pregovora, podnosim ostavku i na položaj osobnoga savjetnika ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske na koji me Vlada svojedobno imenovala', stoji u tekstu Rudolfove ostavke koju je poslao i hrvatskome ministru vanjskih poslova i europskih integracija Goranu Jandrokoviću. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju