Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović optužuje

'Kosor je iznosila neistine o dogovoru s Pahorom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović prozvao je premijerku za neistinito izvještavanje s dogovora sa slovenskim premijerom.

Milanović naime tvrdi da Kosor nije dogovorila ništa izvan onoga što stoji u pismu koje su oboje premijera poslali švedskom predsjedništvu EU, budući da je jučer, naglasio je, potvrđeno da je dogovorom Kosor-Pahor utvrđeno kako će polazna točka za nastavak pregovora o granici biti drugi prijedlog Ollija Rehna, onaj koji govori o pristupu Slovenije otvorenom moru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Slika nije dostupna Slovenski premijer tvrdi Pahor: Ako blokiramo Hrvatsku, prijeti nam izolacija

Na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a puštena je snimka prekjučerašnje izjave premijerke Kosor Hrvatskom radiju da s Pahorom prošloga petka u Ljubljani nije dogovorila ni potpisala ništa izvan onoga što je pretočeno u pismo švedskom predsjedništvu, dakle da nema govora o nekim hrvatskim ustupcima Sloveniji, pa ni oko njezina pristupa otvorenom moru. Osvrčući se na jučerašnje priopćenje hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, po kojemu je s Pahorom dogovoreno da će polazna točka pregovora o rješavanju graničnog spora biti drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Rehna od 15. lipnja ove godine, Milanović je optužio premijerku Kosor da iznosi neistine.

Sabor jednoglasno prihvatio Rehnov prijedlog

'Ono što je premijerka izjavila za Hrvatski radio je neistina ili gruba neinformiranost na što javni dužnosnik nema pravo', ocijenio je Milanović. 'U pismu koje je upućeno švedskom predsjedništvu nema ni jedne riječi o Rehnovom prijedlogu od 15. lipnja', dodao je, prozivajući premijerku i za kršenje odluke Hrvatskog sabora od 8. svibnja kojom je prihvaćen prvi Rehnov prijedlog. Napomenuo je da je Sabor jednoglasno prihvatio Rehnov prijedlog s kraja travnja, ističući da se od tada ništa u tom smislu nije promijenilo te da je ta odluka, koja ima snagu zakona, i dalje na snazi.

'Sve što ide preko toga (odluke Sabora) ide preko ovlasti, preko moći, i onaj koji u ime Hrvatske pregovara izvan toga krši odluku Sabora', poručio je Milanović, dodavši da drugi Rehnov prijedlog nitko nije ni vidio, da se o njemu 'samo šuška', te da je o njemu najjasnije govorio samo Pahor i to na način koji je oprečan prijedlogu koji je prihvatio Hrvatski sabor svojom odlukom. 'Zar takve stvari hrvatska javnost treba saznati od slovenskog premijera i slovenske javnosti ili od naše premijerke koja je sudjelovala u pregovorima', upitao je, pozvavši Jadranku Kosor da se obrati javnosti i jasno kaže što je dogovorila s Pahorom i na što je sve obvezala Hrvatsku.

>> 'Problem je kako prenijeti javnosti sadržaj dogovora'

Čelnik SDP-a najavio je da će njegova stranka u Saboru tražiti raspravu o dogovoru Kosor-Pahor, a upitan je li SDP-u prihvatljiv drugi Rehnov prijedlog, ponovio je da taj prijedlog nije vidio te da će na njega stranka reagirati kada ga analizira s međunarodno-pravnog i političkog stajališta. Na upit može li, što se aktualnog dogovora sa Slovenijom tiče, povući neke paralele s parafiranim graničnim sporazumom Račan-Drnovšek, odgovorio je da tadašnji premijer Ivica Račan, za razliku od aktualne premijerke, nije bježao od javnosti i Sabora, koji je taj sporazum odbio, te je za neke korake koje je poduzeo sam snosio političku odgovornost, 'a nije kukavički bježao'. 'To je priča o državništvu', zaključio je Milanović.

Slovensko-hrvatski dogovor je pobjeda dijaloga

Iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova dogovor Kosor-Pahor ocjenjuju kao pobjedu dijaloga kojim Slovenija nije ni u čemu izgubila Glasnogovornik slovenskoga Ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je u srijedu da dogovor što su ga postigli slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor predstavlja 'pobjedu dijaloga'. 'To je pobjeda dijaloga, a Slovenija dogovorom nije ni u čemu izgubila', rekao je Balažic na konferenciji za novinare, demantirajući stajališta nekih oporbenih stranaka da Slovenija nije dobila dovoljna jamstva da će granični spor s Hrvatskom biti riješen te da je neopravdano prekinula višemjesečnu blokadu hrvatskih pristupnih pregovora koju je obrazlagala prejudiciranjem granice.

Balažic je rekao da će na osnovi dogovora slovenskoga premijera i hrvatske premijerke biti obnovljeni pregovori o granici na temelju drugoga prijedloga Sporazuma o graničnoj arbitraži što ga je dvjema državama sredinom lipnja ponudio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. Slovenija je i Hrvatskoj i Švedskoj jasno predstavila svoje stajalište da očekuje da će granično pitanje biti riješeno ili arbitražom ili bilateralnim sporazumom i to prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, iznio je Balažic. Također je rekao, da Slovenija i dalje može izražavati sadržajne prigovore na pregovaračka poglavlja Hrvatske koja nisu blokirana zbog prejudiciranja granice, nego drugih primjedaba, te da ostaje mogućnost da se i arbitražni sporazum verificira na referendumu. Balažic je iznio mišljenje da bi se dvije države o arbitražnom sporazumu mogle dogovoriti do kraja ove godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene