Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od subote, 15. studenoga pa do 15. travnja iduće godine obavezna je uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, podsjeća vozače Hrvatski auto klub (HAK).


Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače.

Vezani članci Postavljanje guma (Foto: Dnevnik.hr) Istražili smo drže li se vozači zakona: Bez zimske opreme kazna može biti i do 30.000 kuna Slika nije dostupna VIDEO 'Malo ljudi je svjesno što znače zimske gume dok ovo ne dožive'

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

U prosincu 2013. godine Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo je Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj u kojoj se navodi da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Odluka se odnosi na ukupno 839 kilometara autocesta i gotovo 1600 kilometara državnih i županijskih cesta.

Stiže hladna zima s obiljem snijega - Evo kada i gdje!

Cestarske službe, ovisno o vremenskim uvjetima mogu uvesti zimske uvjete prije ili poslije tog razdoblja u slučaju snijega ili poledice. Tada je, također, obavezna zimska oprema sukladno Zakonu, ističu u HAK-u.

Zabrana prometa na određenoj dionici nastupa proglašenjem zimskih uvjeta prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Zatekne li prometna policija vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna, upozoravaju iz HAK-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook