Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremite tople jakne

Stiže hladna zima s obiljem snijega - Evo kada i gdje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je prošla zima bila topla u većem dijelu Europe, za ovu godinu meteorolozi predviđaju drugačije vrijeme.

Poplave koje su u svibnju ove godine pogodile RH, BiH, Srbiju, Rumunjsku i Slovačku odnosile su i ljudske živote, a upravo bi dijelovi ovoga područja Europe u nadolazećoj zimi mogli imati nastavak iznadprosječnog oborinskog razdoblja s obilnim snijegom u planinama, smatraju američki meteorolozi.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu

Nakon tople zime 2013./2014. u većem dijelu Europe, američki meteorološki portal Accuweather predviđa nešto sasvim drukčije u nadolazećoj godini.

Američki meteorološki portal Accuweather je objavio prognozu za zimu koju je potpisao meteorolog Eric Leister.

Gledajući zimu u cjelini, postojana anticiklona bi se zadržavala nad Skandinavijom većinu vremena. Zbog toga bi dijelovi sjeverne i istočne Europe imali česte prodore hladnog kontinentalnog zraka, a u Sredozemlju ne bi nedostajalo snažnih ciklona, osobito u drugom dijelu zime, javlja Crometeo.hr.

Česti prodori vrlo hladne kontinentalne zračne masa s područja Sibira prema zapadu rezultirali bi nižim temperaturama od prosjeka za područje Poljske, baltičkih zemalja, Ukrajine, Bjelorusije i Rusije.

Ovi hladni prodori povremeno bi dopirali prema jugu sve do Balkanskog poluotoka što bi, u kombinaciji sa sredozemnim ciklonama, donijelo snježniju zimu od prosjeka.

Evo kakvo nas vrijeme čeka idućih dana!

Više snijega od prosjeka očekuje se i od istoka Poljske do zapada Rusije te Ukrajine. Povremeni prodori hladne zračne mase s istoka povremeno će stizati i do područja Njemačke tijekom zime, no dulja razdoblja hladnog vremena tamo se ne očekuju.

Za taj dio Europe očekuju se temperature zraka blizu višegodišnjeg prosjeka ili blago ispod.

Još jedno područje u Europi za koje Accuweather predviđa više snijega od prosjeka je alpsko. Mnogo snijega ove zime se očekuje u Alpama, osobito austrijskim i švicarskim.

Česte ciklone u Sredozemlju, u kombinaciji s hladnim kontinentalnim zrakom, uzrokovat će obilne snježne oborine u planinama Iberskog poluotoka, Alpa i Balkanskog poluotoka.

Vrlo snažne oluje, kakve su zapadnu i sjevernu Europu često pogađale prošle zime, u nadolazećoj zimi ne bi trebale biti jake i učestale.

Za područje Irske, Velike Britanije i Francuske u početku su moguća razdoblja hladnijeg vremena, no u drugom dijelu zime očekivano jugozapadno visinsko strujanje donijelo bi više temperature zraka od prosjeka.

Nakon rekordne kišne prošle zime u Britaniji, u ovoj se za taj dio Europe predviđa manjak oborina. Bez obzira što se za područje cijele južne Europe, što uključuje i RH, očekuje više oborina od prosjeka, očekuju se temperature zraka blizu višegodišnjeg prosjeka, javlja Crometeo.hr. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene