Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoke temperature koje su u Hrvatskoj obilježile početak rujna od sutra će se snižavati, a mjestimice će biti i kiše, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu.


U idućem tjednu više neće biti tako vruće i sparno, a temperature, osim možda u unutrašnjosti Dalmacije ne bi trebale prelaziti 30 stupnjeva Celzijevih, rekla je dežurna prognostičarka Zavoda.

Vezani članci Ogromna razlika u temperaturi (Foto: Severe Weather Europe) U samo 24 sata zabilježena razlika u temperaturama na Zemlji od gotovo 106 stupnjeva Crobarometar Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Rad Predsjednice podupire većina birača, pa i polovica onih koji glasaju za – SDP

Za ponedjeljak se u kopnenom području te na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana prijepodne očekuje prolazno naoblačenje s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a poslijepodne razvedravanje. Na južnom dijelu Jadrana prevladavat će sunčano.

Jutarnja temperatura bit će uglavnom od 16 do 21, na Jadranu 20 do 25, a najviša dnevna između 21 i 26, na Jadranu 25 i 30 stupnjeva.

I u nastavku tjedna bilježit će se pad temperature, u Zagrebu će minimalne temperature biti između 13 (u četvrtak) i 16 stupnjeva (u subotu), a maksimalne između 27 (utorak) i 29 stupnjeva (petak).

Prvog tjedna rujna u više hrvatskih gradova premašene su maksimalne temperature za taj mjesec.

U Zagrebu su takve vrućine zadnji put zabilježene prije skoro šezdeset godina. U Maksimiru je bilo 33,5 stupnjeva, dok je zadnja najviša temperatura u rujnu - 32,8 stupnjeva, bila 1950.

Za velik broj gradova, zbog kraćeg niza motrenja i prekida motrenja u vrijeme rata, podaci nisu tako dalekosežni i detaljni.

Prema njima, Sisak, Daruvar, Nova Gradiška, Slavonski Brod i Đakovo, ovog su rujna srušili "rekord" visokih rujanskih temperatura iz 1987.

Najtoplije je bilo u Novoj Gradiški na 36,8 i u Županji na 36,7 stupnjeva Celzijevih. Maksimalna rujanska temperatura u 1987. u Županji je bila 34,2, a u Novoj Gradiški 33,6 stupnjeva.