Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOŠ I TO!

Novi udar na džepove građana: Od 1. travnja iduće godine stižu veći računi za plin

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Građanima će od prvoga travnja iduće godine stizati veći računi za plin. Povećanje ovisi o području na kojem žive, ali i o intervenciji Vlade.

Od 1. travnja iduće godine građanima će stizati od 15 do 16 posto veći računi za plin. To ovisi o području na kojem žive te pod uvjetom da Vlada opet ne intervenira u cijene.

Ako se povećani trošak nabave plina primijeni na sadašnju cijenu nabave i račune koje plaćaju građani, plinare bi kućanstvu koje godišnje troši 15 tisuća kilovatsati plina umjesto sadašnjih 6500 kuna obračunavale cijenu potrošnje oko 7500 kuna.

Trenutno javni opskrbljivači plinom moraju obračunavati trošak nabave plina po cijeni od 41 euro za megavatsat, koliko je odredila Vlada, a HERA je u novom cjeniku, na osnovi cjenovnih odnosa na burzama plina u protekla dva mjeseca, utvrdila cijenu troška nabave plina od 47 eura za megavatsat, uz napomenu da se u odluci HERA-e navode cijene nabave za kilovatsat plina.

Prema nedavno objavljenom izvješću Zagrebačkog holdinga, u čijem je sastavu GPZO, za ovu godinu GPZO je rezervirao 41 milijun kuna mogućih gubitaka na razlici cijena.

Pročitajte i ovo Dio Zagreba nema toplu vodu - 5 HEP moli za strpljenje Tisuće Zagrepčana ogorčeni bez tople vode, poznato i koliko dugo će trajati radovi: "Imamo vježbe disanja kad se krenemo tuširati"

S obzirom na to da se cijena plina osim od troška nabave plina, sastoji i od troškova distribucije i fiksne mjesečne naknade, moglo bi biti promjena cijena u računima građanima već 1. lipnja ove godine, piše Jutarnji list. 

Iz novih tarifa distribucije koje je odredila HERA, vidljiv je porast cijena od šest do sedam posto, ali ne za sve opskrbljivače i ne za sva distribucijska područja. Među opskrbljivačima koji od 1. lipnja neće dizati cijene zbog promjena tarifa distribucije je i E.ON Plin.

Pročitajte i ovo Baku Veliki planovi Hrvatska se plina ne odriče, gorivo budućnosti je na čekanju? Okreće se ''zemlji vatre''

Drektor E.ON Plina Vladimir Sabo rekao je za Jutarnji list da je E.ON Plin nabavio od HEP-a plin po cijeni od 41 euro za megavatsat te da će svoje cijene formirati prema toj cijeni nabave plina.

Vlada je osigurala održivost zamrznitih cijena plina tako što je nametnula Ini, kao jedinome proizvođaču prirodnog plina u zemlji, obvezu prodaje plina iz domaćih istraživačkih polja po cijeni od 41 euro.

Jedini kupac plina od Ine je HEP, koji je isto tako u obvezi prodavati plin opskrbljivačima po cijeni od 41 euro za megavatsat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene