Sastavni dio ukrasa božićnog drvca svakako su i lampice. Vatrogasci pozivaju na odgovorno ponašanje prema svim lako zapaljivim blagdanskim ukrasima.

Galerija


Trgovci ove godine nisu baš zadovoljni prodajom lampica. "Ove godine idu što manje lampica, između 30 i 50. Valjda je kriza utjecala na sve to", kaže Darko Puljić, jedan od prodavača božićnih ukrasa.

Vezani članci Božićna priča obitelji Salaj (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) Zasjalo rekordnih 2 i pol milijuna lampica: Zavirite u Božićnu priču obitelji Salaj Slika nije dostupna VIDEO Kamera snimila drske lopove - Evo što su ukrali!

Ima nešto i u kvaliteti proizvoda, stoga smo i samo odlučili ispitati kakve se zapravo lampice mogu naći na hrvatskom tržištu.

Kriju li kakvu manu i imaju li sve potrebne ateste, otišli smo provjeriti i s ovlaštenim električarom. "Žaruljice koje imamo ispred nas čine mi se kvalitetne i ispravne što pokazuje njihova izrada. Uvijek moramo pogledati na kutijici certifikate", kaže električar Ante Kralj.

Sigurnost tijekom blagdana (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Ante Kralj, električar (Foto: Dnevnik.hr)

No i ispravne lampice postaju opasne kada građani sami kreću u popravak žica. "Najveće greške su krpanje, izoliranje sa selotejpom i ostavljanje žaruljica bez kontrole. Ovo nisu proizvodi koji se mogu ostaviti bez nadzora", upozorava Kralj.

Tijekom božićnih blagdana brojne pritužbe zbog neispravnih lampica dobivaju u udruzi za zaštitu potrošača.

"Savjetujemo potrošačima da ne kupuju proizvode ukoliko nemaju onu 'CCE' oznaku na sebi. To je oznaka koja pokazuje da proizvod ima onaj minimum bitnih značajki o sigurnosti", kaže Hana Jurić iz Udruge za zaštitu potrošača.

I vatrogasci imaju jasnu poruku. "Lampice obavezno ugasiti, svijeće paliti na negorivim površinama. Požari nastali paljenjem borova, zavjesa, vrlo brzo se šire i u par minuta mogu progutati dom i ono što ste stvarali cijeli svoj radni vijek", upozorava Pero Čeman, zapovjednik JVP Osijek.

Ako ne želite i sami postati dio crne statistike u blagdansko vrijeme, savjet je samo jedan. Odgovorno se odnosite prema svim lako zapaljivim blagdanskim ukrasima, kako vaše veselje ne bi zamijenili zvukovi sirena vatrogasaca i hitne pomoći.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr