Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš najavila je u ponedjeljak u Osijeku, gdje je obišla novu zgradu izgrađenu u sklopu projekta poticane stanogradnje (POS) da će se od jeseni u Zagrebu, te u budućnosti i u Splitu početi provoditi projekt davanja državnih stanova u najam koji se sada provodi samo u Osijeku.


"Najava projekta stanova za najam događa su u Osijeku jer je u Osijeku izgrađena prva zgrada POS-a u kojoj su bili predviđeni stanovi i za najam", izjavila je novinarima Mrak-Taritaš. Podsjetila je kako se u sklopu pilot projekta davanja POS-ovih stanova u najam, provedenog 2013., u najmu nalazi 90 stanova.

Vezani članci Anka Mrak Taritaš Anka Mrak Taritaš kandidira se za gradonačelnicu Zagreba: "Građani znaju tko sam. Procjenjujem da je moj životni i radni put pokazao da mogu biti dobra gradonačelnica" Anka Mrak-Taritaš Anka Mrak Taritaš oko obnove Zagreba: ''Tehnička dokumentacija se mjeri kilogramima. To nema smisla''

Projekt najma državnih stanova, koji se provodi u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), po riječima ministrice postaje sve privlačniji način rješavanja stambenog pitanja, posebice mlađim osobama i obiteljima jer im omogućava veću mobilnost i osiguranje stanovanja bez kreditnog zaduživanja.

"Cijena najma je povoljna, uvjeti su stabilni, a u ugovor s državom se sklapa na pet godina te ga je moguće u svakom trenutku raskinuti", kazala je Mrak-Taritaš. Primjerice, najam stana od 45 metara četvornih stoji 980 kuna mjesečno.

Unajmljeni stan je po riječima ministrice moguće i otkupiti, uz priznavanje najamnina kao predujma u stopostotnom iznosu kroz tri godine i 85-postotonom kroz tri do pet godina.

'Ustala sam iz kreveta i krenula prema kupaonici. Ona je sjedila u kuhinji, pušila i pila moju kavu'

"Ono što moramo ponuditi našim građanima jest da nekome, tko želi danas raditi u Rijeci, a sutra u Splitu ili negdje drugdje, pitanje stanovanja ne smije biti prepreka", zaključila je Mrak-Taritaš.

Osječki gradonačelnik Ivice Vrkića rekao je da je izgradnja višestambene zgrade POS-a u Vukovarskoj ulici u Osijeku najbolji primjer kako se u suradnji grada i države mogu raditi veliki projekti.

Oni koji tvrde da je istok Hrvatske zapušten nisu u pravu jer ovaj primjer pokazuje drugo, ocijenio je Vrkić.

Smatra da najam stanova može pozitivno utjecati na zaustavljanje trenda odlaska mladih i obrazovanih ljudi kojima je neriješeno stambeno pitanje dosad bila velika prepreka ostanku u Osijeku.

Direktor APN-a Slavko Čukelj naveo je kako je cijena stanova za kupnju 1022 eura po četvornom metru dok se cijena najma kreće od 19 do 21 kune. APN je nedavno objavio javni poziv za davanje 330 stanova u najam u Osijeku, Zagrebu i Splitu. Dosad je primljeno 29 zahtjeva za najam stanova u Zagrebu i šest u Osijeku, dok u Splitu još nema zainteresiranih. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook