Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizu županija koje su zbog travanjskog mraza proglasile elementarnu nepogodu, pridružile su se i dubrovačko-neretvanska te osječko-baranjska županija. Štete su milijunske, a za potrošače to znači da će na tržištu biti još manje domaćih jabuka, šljiva, marelica i trešanja.


Šljive, jabuke... Mraz nije zaobišao ni đakovačke voćnjake.

Vezani članci PR Tommy pristupio sporazumu o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane Ilustracija Dok jedni gladuju, drugi je bacaju u smeće: Kad će Hrvatska dobiti banku hrane?

'Kolika će biti šteta to ćemo vidjeti jer još uvijek jabuke sa sebe odbacuju plod koji smo mislili da je ispravan. Međutim on požuti i nestaje', kazala je proizvođačica jabuka Mara Dujak.

Gubitke zbrajaju i proizvođači i oni koji voće i povrće uzgajaju za vlastite potrebe. Mraz je desetkovao cijelu Hrvatsku, pa će domaće hrane biti još manje na tržištu. Kupci strahuju i od poskupljenja.

Uvozne trešnje na zagrebačkoj tržnici već sada stoje kao kilogram telećeg vrata - 40 kuna, a u trgovačkim centrima čak 100 kuna. Ni proizvođači iz okolice Osijeka nisu optimistični.

'Kajsije su otišle, čak i list je otišao, a trešnje su desetkovane', kazala je proizvođačica voća Meliha Suljić.

Elementarnu nepogodu do sad je proglasilo 10 županija. U mnogim mjestima šteta je 100 postotna, a proizvođači ne mogu računati na ozbiljnije odštete.

'Mi smo prošle godine imali veću štetu nego ove godine za 50 posto pa nismo dobili ništa', požalila se Mara Dujak.

Od kasnog mraza jedino će profitirati - uvoznici.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju