Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog mraza bez domaće hrane

Cijene lete u nebo - uvozne trešnje čak 100 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizu županija koje su zbog travanjskog mraza proglasile elementarnu nepogodu, pridružile su se i dubrovačko-neretvanska te osječko-baranjska županija. Štete su milijunske, a za potrošače to znači da će na tržištu biti još manje domaćih jabuka, šljiva, marelica i trešanja.

Šljive, jabuke... Mraz nije zaobišao ni đakovačke voćnjake.

Pročitajte i ovo Berba jabuka 60 tisuća tona plodova Svjetski je dan svima omiljenog voća: Iza voćara je izazovna godina Skupo voće i povrće pojačava inflaciju - 4 Inflacija ne jenjava Operacija uspjela, pacijent na izdisaju: Od 44 vrste voća i povrća nisu poskupjele samo dvije

'Kolika će biti šteta to ćemo vidjeti jer još uvijek jabuke sa sebe odbacuju plod koji smo mislili da je ispravan. Međutim on požuti i nestaje', kazala je proizvođačica jabuka Mara Dujak.

Gubitke zbrajaju i proizvođači i oni koji voće i povrće uzgajaju za vlastite potrebe. Mraz je desetkovao cijelu Hrvatsku, pa će domaće hrane biti još manje na tržištu. Kupci strahuju i od poskupljenja.

Uvozne trešnje na zagrebačkoj tržnici već sada stoje kao kilogram telećeg vrata - 40 kuna, a u trgovačkim centrima čak 100 kuna. Ni proizvođači iz okolice Osijeka nisu optimistični.

'Kajsije su otišle, čak i list je otišao, a trešnje su desetkovane', kazala je proizvođačica voća Meliha Suljić.

Elementarnu nepogodu do sad je proglasilo 10 županija. U mnogim mjestima šteta je 100 postotna, a proizvođači ne mogu računati na ozbiljnije odštete.

'Mi smo prošle godine imali veću štetu nego ove godine za 50 posto pa nismo dobili ništa', požalila se Mara Dujak.

Od kasnog mraza jedino će profitirati - uvoznici.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene