Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanost o vinima

Kako od laika postati stručnjak za vino

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za ljubitelje vina ovog vikenda svi putevi vode u Poreč, gdje se održava Vinistra, sajam na kojem se može kušati sve što vinogradi Istre nude ove sezone - sve u svemu, stotine vrsta vina. Prije nekoliko tjedana na portalu Dnevnik.hr objavljen je poziv: postanite poznavatelj vina! Na primjeru dvoje izabranih, uvjerit ćete se kako je i za užitak u vinu potrebno znanje i trud.

Salvadora i Anitu poveli smo u vinoteku, gdje će ih ugostiti Jana Dusper, koja odrastajući uz obiteljski posao s vinima, zna mnogo o ovoj plemenitoj tekućini. 'Najlakše je opisati okus vina izrazima koji su vam poznati, na koje ste navikli. Nećete reći da ima okus maslačka, jer sumnjam da je itko od nas ovdje probao maslačak', objašnjava Jana za Provjereno.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Jana je pripremila 3 vrste vina. Bijelo, crno i pjenušac. Sva 3 su okusom i karakteristikama potpuno različita. Za početak svaki istinski uživatelj u vinima mora znati pročitati etiketu. Na njoj se nalazi puno važnih informacija. Dio šećera koji nije fermentirao u alkoholu određuje hoće li vino biti suho, polusuho, slatkim ili poluslatkim. Jana je našim gostima pripremila suha vina.

Ovo je bio tek mali korak u ogroman vinski svijet: čak i mala Hrvatska ima 150 autohtonih vinskih sorti i gotovo 500 registriranih vinara. Postati znalac u toj ogromnoj ponudi okusa - to doista traži predano bavljenje. Regija koja je posljednjih godina ostvarila najveći uzlet novih sorti i imena jest Istra. Ono što je u Slavoniji graševina, a u Dalmaciji plavac mali, tu je njezino veličanstvo malvazija.

Nakon berbe grožđe ide dalje na preradu, najbolje bobice nakon prešanja i pretvaranja u mošt, žive svoj život u velikim bačvama. Prije nego postanu vino proći će još puno vremena.

Koliko su zaista Anita i Salvador naučili odlučili smo provjeriti završnim testom. Pripremili smo i malu smicalicu, dok nisu gledali. Kako bismo Aniti i Salvadoru malo zakomplicirali posao pri ocjenjivanju vrhunskih vina, među njih smo zamaskiralii jedno kupljeno u kućnoj radinosti uz cestu. Jasmina je natočila kupljeno vino, i poslužila uz još tri poznate istarske sorte. Malvazija, muškat i teran. Anita i Salvador nisu vidjeli tekućinu koju isprobavaju. Morali su se osloniti na okus i njuh. Prvo vino ipak nisu pogodili, ali uslijedila su i druga vina. Naši gosti potpuno su nas iznenadili. Razbacivali su se pridjevima kao da to rade cijeli život, a kako su postali vješti pogledajte u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene