Plin
Plin Foto: DNEVNIK.hr

Prijave za dodjelu potpora za smanjenje troškova plina za mikro, male i srednje poduzetnike počinju 1. travnja, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.


Taj program dio je paketa Vladinih mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, a provodi se u suradnji s HAMAG-BICRO-om.

Program je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima s godišnjom potrošnjom plina na pojedinačnim obračunskim mjernim mjestima do deset gigavatsati. Riječ je o potporama male vrijednosti za smanjenje računa za potrošnju plina u iznosu od 15 lipa po kilovatsatu potrošenog plina. Ukupni projicirani iznos ove Vladine mjere je 600 milijuna kuna.

Poduzetnici će se za potporu prijavljivati kroz online aplikaciju koja će biti dostupna na web stranici agencije HAMAG - BICRO, od 1. travnja od osam sati.

Plin HERA objavila koliko će poskupjeti plin

Postupak prijave bit će jednostavan i brz te u potpunosti digitaliziran, kažu u Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Za ulazak u aplikaciju bit će potrebno upisati OIB i broj jednog obračunskog mjernog mjesta. Većina podataka bit će unaprijed unesena u aplikaciju, a poduzetnici će trebati utvrditi njihovu valjanost, unijeti iznos dosad iskorištene de minimis potpore, dati GDPR privolu te podnijeti zahtjev.

Računi Vlada počinje s vaučerima za najugroženije, doznajte što sve treba pribaviti i kako izgleda procedura

Nakon unosa potrebnih podataka kreirat će se odluka o dodjeli potpore i vaučer na iznos ukupne potpore koji se određuje prema referentnoj potrošnji pojedinog korisnika. Odluku o dodjeli potpore e-mailom dobiva poduzetnik (korisnik potpore), a opskrbljivaču plinom dostavlja se vaučer. Cijeli je postupak lišen papirne dokumentacije.

Program ostvarenja potpore provodit će se tako da poduzetnik svaki mjesec plaća iznos naveden na računu, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja plaća subvencionirani iznos direktno opskrbljivaču plinom. Poduzetniku će se s njegovog vaučera automatski odbijati razmjerni mjesečni subvencionirani iznos zaključno s računom za ožujak 2023. ili ranije, ako iskoristi cijelu potporu definiranu odlukom o dodjeli potpore.

Ilustracija: AFP Europska država povukla potez zbog kojeg bi se mogla smanjiti ovisnost o ruskom plinu

Prijavitelji nad kojima je pokrenut stečajni postupak i/ili je za prijavitelja ili ovlaštenu osobu pokrenut postupak, ili je donesena osuđujuća presuda za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji ili za djela korupcije, neće imati pravo na dodjelu potpore.

Josep Borrell Zemlje Europske unije podijeljene oko jedne od najvažnijih sankcija Rusiji: Odbačen potez koji bi Putina bacio na koljena

Prihvatljivost za subvenciju neće se provjeravati u odnosu na to ima li prijavitelj dugova prema opskrbljivaču plinom, kao niti je li u blokadi, a subvencija će se isplaćivati kroz vaučer iskoristiv samo za plin. Drugim riječima, navodi se, ne postoji mogućnost da se subvencija koristi u bilo koju drugu svrhu osim smanjenja troška za isporučeni plin.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju