Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Francuska u strahu

Cijene plina dovele do prijedloga nezabilježenog u EU-u: ''Okolnosti su izvanredne. Hitno trebamo razmotriti ovu mogućnost''

Skuplji plin od travnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Skuplji plin od travnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Europa mora zamrznuti veleprodajne cijene plina kako bi zauzdala njihov snažan rast i oscilacije na tržištima plina i struje, izjavila je u srijedu izvršna direktorica francuske elektroenergetske tvrtke Engie Catherine MacGregor.

"Mislim da je stvarno važno da hitno razmotrimo mogućnost zamrzavanja veleprodajnih cijena plina na europskoj razini", rekla je Catherine MacGregor na panelu koji je organizirala francuska vlada.

"To bi nam omogućilo da obuzdamo oscilacije", dodala je čelnica tvrtke, u kojoj francuska država drži četvrtinu vlasničkog udjela.

"Nikad dosad nismo dosegnuli takve razine", rekla je MacGregor u osvrtu na rast cijena plina u Europi u posljednje vrijeme.

"Mislim da to opravdava mjere, ograničenja. Okolnosti su izvanredne", zaključila je.

Engie je članica konzorcija Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, a zaustavljen je nakon ruske invazije na Ukrajinu. EU, SAD i mnoge druge zemlje uvele su Rusiji sankcije, a Washington je jučer najavio i embargo na uvoz ruske nafte i plina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza BBC-ja Može li svijet preživjeti bez ruskog plina i nafte? ''Trebat će još dosta vremena...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Njemačka ga suspendirala Propali projekt: "Mislim da je Sjeverni tok 2 sada mrtav... To je velik komad metala na dnu mora''

Europska komisija najavila je pak da do 2030. godine planira biti potpuno neovisna o ruskom plinu.

Engie je početkom mjeseca objavio da njegova izloženost projektu iznosi maksimalno 987 milijuna eura, dodavši da bi mogli biti prisiljeni otpisati taj iznos, posebno u slučaju zahtjeva za stečajem.

Na čelu je konzorcija ruski plinski div Gazprom, a osim Engieja čine ga još austrijski OMV i njemački Uniper. Britansko-nizozemski energetski div Shell i njemačka Wintershall Dea odlučili su otpisati svoje udjele.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene