Posljedice rata u Ukrajini dodatno su opterećenje nimalo sjajnoj gospodarskoj situaciji. Bliži se prvi travnja kada poskupljuju struja i plin, zbog čega Vlada uvodi mjere za ublažavanje posljedica.

Galerija Benzinska pumpa Žarulja Plinomjer +0 Računi

Od ponoći slijedi novi udar na džepove građana - rekordno poskupljenje goriva u posljednjih nekoliko godina. Cijena prosječnog spremnika benzina od 50 litara raste za 41 kunu, a dizela čak 70 kuna.

''Mislim da se mi trebamo okrenuti drugim izvorima energije - da idemo na bio gorivo. Za mene su benzin i dizel gorivo prošlosti'', smatra Željko. Cestovni prijevoznici najavili su poskupljenje, koje bi moglo dovesti do rasta cijena robe na policama. I putnički prijevoz je na udaru - privatni i javni. U Zagrebu se prorjeđuju i vozne linije.

Od prvog travnja električna energija raste za prosječnog potrošača 9,6 posto. ''Porast cijene odnosno iznosa računa za pojedine kupce bit će oko 27 kuna za prosječnog kupca'', rekao je Robert Baričević iz HEP-a.

Mjere pomoći

Za najugroženije Vlada počinje s mjerama pomoći, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo. Korisnici socijalne pomoći, invalidnine, naknade za starije osobe, nezaposleni branitelji i civilni stradalnici domovinskog rata primat će naknadu od 400 kuna.

''U praksi to izgleda tako da nakon što dobije rješenje o priznavanju prava za naknadu ugroženog kupca energenta, zajedno s tim rješenjem, osobnom iskaznicom i računom odlaze u FINA-u i FINA dalje rješava. Ono što je bitno istaknuti - ne odnosi se samo na struju, nego plin i toplinsku energiju'', pojasnila je ravnateljica Uprave za socijalnu politiku Marija Barilić u Dnevniku Nove TV.

U travnju također kreće i isplata naknade umirovljenicima čija primanja ne prelaze četiri tisuće kuna. ''Isplate će također ići kao što su išle za COVID dodatak što se tiče umirovljenika. U tom smislu iznosi od 400 do 1200 kuna, obrnuto proporcionalno visini mirovine'', rekla je Barilić.

Plin HERA objavila koliko će poskupjeti plin

Skuplji plin od travnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Cijene plina dovele do prijedloga nezabilježenog u EU-u: ''Okolnosti su izvanredne. Hitno trebamo razmotriti ovu mogućnost''

Energetski udar gospodarstvenici su još jače osjetili. Neki su već i obustavili rad. ''Mjesec dana nismo radili jer smo stvarali trošak koji nismo mogli pokriti, a što će dalje biti vidjet ćemo, nadam se da će se prebroditi'', zaključio je predsjednik uprave tvornice Munja Ivan Miloloža

Cijeli prilog o porastu cijena pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju