Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rekordna dobit

Europska država povukla potez zbog kojeg bi se mogla smanjiti ovisnost o ruskom plinu

Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP
Norveške vlasti dozvolile su Equinoru i njegovim partnerima veću proizvodnju plina tijekom ljetnih mjeseci zbog povećane potražnje u Europi, priopćila je u srijedu državna naftna i plinska kompanija.

Norveško ministarstvo nafte i energije izdalo je prilagođene dozvole proizvodnje kojima će se povećati proizvodnja na poljima Troll, Oseberg i Heidrun.

Pročitajte i ovo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

"U razgovoru s vlastima i našim partnerima sada poduzimamo korake kako bismo održali zimsku razinu visoke proizvodnje", rekao je izvršni potpredsjednik odjela istraživanja i proizvodnje u Equinoru Kjetil Hove u priopćenju.

Osenberg će tako moći povećati izvoz do 30. rujna za oko milijardu kubičnih metara, odnosno za oko 15 do 20 posto u tekućoj plinskoj godini. U ovoj godini proizveli bi oko sedam milijardi kubičnih metara plina, ističu u Equinoru. Planirano zaustavljanje proizvodnje radi održavanja odgođeno je za rujan, dodaju.

Odobren je i zahtjev za povećanjem proizvodnje plina na Heidrunu, za 400 milijuna kubičnih metara, odnosno oko 30 posto.

Ako se proizvodnja na drugim poljima smanji, odobren je i zahtjev i za povećanjem proizvodnje u polju Troll, na 38 milijardi kubika, što je povećanje od milijardu kubičnih metara, odnosno tri posto u ovoj godini.

Oseberg i Heidrun zajedno mogu proizvesti 1,4 milijarde kubičnih metara čime se može podmiriti potražnja 1,4 milijuna europskih kućanstava tijekom godine, stoji u priopćenju Equinora.

Hammerfest ostaje zatvoren

Krajem siječnja kompanija je izvijestila da će popravci na pogonu za ukapljivanje plina u Hammerfestu nakon požara trajati dulje no što se očekivalo, produljivši obustavu proizvodnje za šest tjedana, do sredine svibnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza BBC-ja Može li svijet preživjeti bez ruskog plina i nafte? ''Trebat će još dosta vremena...''

Pogon u Hammerfestu ne radi od rujna 2020., a u punom kapacitetu može preraditi 18 milijuna kubičnih metara plina dnevno i jedini je veliki pogon za ukapljivanje plina u Europi.

Rekordna dobit

Početkom veljače Equinor je izvijestio o rekordnoj dobiti u posljednjem kvartalu 2021. godine, zahvaljujući snažnom rastu cijena energenata i ukrajinskoj krizi koja je potaknula val potražnje za norveškim plinom budući da je Europa počela smanjivati ovisnost o isporukama iz Rusije.

Prilagođena dobit prije poreza skočila je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju na 15 milijardi dolara, najvišu razinu od Equinorovog osnivanja. U istom razdoblju 2020. iznosila je 756 milijuna dolara.

Prilagođeni ukupni prihod više je nego udvostručen, na 31,8 milijardi dolara, što su u Equinoru objasnili višim cijenama nafte i europskim cijenama plina "bez presedana", a izdvojili su i povećanu proizvodnju.

Proizvodnja nafte i plina porasla je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca šest posto, na 2,16 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno.

U kompaniji su krajem siječnja predviđali da će u ovoj godini povećati proizvodnju nafte i plina za dva posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene