Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ipak treba pričekati

Od 1. srpnja rastu mirovine: Pogledajte koliko iznosi povećanje i kad će novac sjesti na račun

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Novo usklađivanje mirovina od 1. srpnja najvećem broju umirovljenika trebalo bi donijeti oko 37 eura veću mirovinu. Međutim, na taj će iznos morati još malo pričekati.

S najnovijim usklađivanjem mirovina koje stupa na snagu 1. srpnja povećanje bi trebalo iznositi nešto više od 7 posto. Kada bi se mirovine usklađivale na temelju trenutno dostupnih podataka, povećanje bi iznosilo točno 7,26 posto, izračunao je Željko Šemper, stručnjak za mirovinski sustav.

Međutim, treba pričekati 20. kolovoz kada će Državni zavod za statistiku objaviti podatke o cijenama i plaćama za svibanj i lipanj nakon čega će se znati točan iznos povećanja. Stoga će umirovljenici uvećane mirovine dobiti tek u rujnu kada će im sjesti ona za kolovoz te razlika za srpanj.

Pročitajte i ovo Novac IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Kako izbjeći čekanje na isplatu prve mirovine? Zavod za mirovinsko osiguranje ima nekoliko savjeta

Na temelju sadašnjih podataka povećanje na prosječnu mirovinu od 534 eura, koliko dobiva nešto manje od milijun hrvatskih umirovljenika prema općim propisima, ne računajući isplate u inozemstvo, povećanje od oko sedam posto donijelo bi oko 37 eura veću mirovinu, piše Mirovina.hr.

Pročitajte i ovo Zvonimir Rusjan Provjereno donosi 14 godina čeka rješenje za zasluženu mirovinu: ''Vjerojatno čekaju da umrem''

Iako se očekivalo da će, prema lanjskim obećanjima Vlade, nova formula usklađivanja u omjeru 85:15, umjesto sadašnjih 70:30, zaživjeti od srpnja, to se neće dogoditi jer izmjena nije zakonski provedena. Prema novom omjeru, usklađivanje bi bilo 8,73 posto, naglašava Šemper.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene