Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Kako izbjeći čekanje na isplatu prve mirovine? Zavod za mirovinsko osiguranje ima nekoliko savjeta

Novac
Novac Foto: DNEVNIK.hr
Koliko traje vrijeme od podnošenja zahtjeva za mirovinom do prve isplate ovisi o nizu faktora, a građani i sami mogu utjecati na postupak.

Koliko će netko dugo čekati isplatu prve mirovine ovisi o nekoliko stvari, a osim složenosti samog predmeta na isplatu može utjecati i urednost zahtjeva te njegovo pravovremeno dostavljanje, ističu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Zahtjev za priznanje prava na mirovinu može se podnijeti najranije mjesec dana prije prestanka osiguranja, odnosno prestanka radnog odnosa. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u pravilu donosi rješenje u roku propisanom Zakonom o općem upravom postupku, od 30, odnosno 60 dana.

"Rok za donošenje rješenja o priznanju prava na mirovinu određen je člankom 101. Zakona o općem upravnom postupku. Službena osoba dužna je u slučajevima nesposrednog rješavanja na zahtjev stranke rješenje donijeti i dostaviti ga stranci bez odgode, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva", navode u HZMO-u.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

U slučaju vođenja ispitnog postupka, odnosno utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su bitne za razjašnjenje pravog stanja stvari, na zahtjev stranke službena osoba dužna je rješenje donijeti i dostaviti ga stranci najkasnije u roku od 60 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.

Iz HZMO-a napominju da se, ako su zahtjevi kompletirani, nastoji osigurati kontinuitet primanja, od prestanka radnog odnosa do isplate mirovine.

Mirovine i mirovinska primanja utvrđuju se u mjesečnoj svoti i isplaćuju se unatrag za svaki mjesec. Dospjela primanja koja nisu isplaćena zbog okolnosti koje je uzrokovao korisnik mogu se isplatiti najviše za 12 mjeseci unatrag od dana podnošenja zahtjeva za isplatu.

Pročitajte i ovo Poruke baka i djedova unucima pred EU izbore Pokrovitelj Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj Poruke djedova i baka unucima pred EU izbore

Ubrzanje procesa

Kako bi budući umirovljenik bio siguran da će rješenje o mirovini dobiti na vrijeme, može 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva obavijestiti HZMO o svojoj namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu mirovinu ili prijevremenu starosnu mirovinu. Postupak se pokreće podnošenjem obavijesti o namjeri podnošenja zahtjeva za priznanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu nadležnoj područnoj službi/uredu ili preko e-usluga HZMO-a.

Također, u područnim službama i uredima HZMO-a može se podnijeti zahtjev za informativni izračun mirovine. Ta se usluga plaća 9,29 euro, a potpuno je besplatna ako se zahtjev podnosi online, putem e-usluge.

HZMO preporuča i da redovno tijekom radnog vijeka kontrolirate podatke koje poslodavac prijavljuje HZMO-u putem Elektroničkog zapisa o radno-pravnom statusu, Podatcima o stažu, plaći i osnovici te ostalim uslugama koje su dostupne u sustavu e-Građani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene