Članovi Europske komisije u četvrtak stižu u Zagreb, a osiguranje visokih dužnosnika veliki je izazov za sve. Zagrepčane u sljedećih šest mjeseci očekuju stotine policajaca na ulicama, gužve i zatvorene ceste.


U četvrtak u Zagreb stižu članovi Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen. Osiguranje visokih dužnosnika veliki je izazov za sigurnosne službe.

Vezani članci Branka Aničić - prva cijepljena protiv koronavirusa - 3 Branka se prva u Hrvatskoj cijepila protiv korone, a idući tjedan primit će drugu dozu: "Baš ono jedva čekam, stvarno!" Dvije osobe ranjene u pucnjavi u Zagrebu - 1 Uhićen 31-godišnjak zbog pokušaja ubojstva na Peščenici

Zagrebačka policija upozorila je građane da u četvrtak i u petak do 16 sati očekuju manje gužve i povremene zastoje u prometu. Do zastoja će dolaziti na prilaznim pravcima mjesta u zoni Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te u centru grada.

Naime, kada slete u Zagreb, delegati će prvo stići na poseban ulaz. Nakon sigurnosnog pregleda ući će u VIP salone u kojima su sobe za sastanke, ali i prostorije za druženje uz hranu i piće.

S aerodroma će biti prevezeni u hotele uz visoke mjere osiguranja. Osim njihovih djelatnika osiguranja, kretanje predstavnika Europske komisije pratit će stotine naših policajaca. Zatvaranja prometnica, gužve, kolone automobila na cestama i prolazak štićenih vozila pod policijskom pratnjom postat će svakodnevica Zagrepčana. Mjere sigurnosti u Zagrebu tijekom idućih šest mjeseci podignute su na najvišu razinu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u idućih šest mjeseci bit će najčuvanije mjesto u Hrvatskoj jer će se u njoj održati većina sastanaka. Tamo su već na snazi posebne mjere sigurnosti, kao na aerodromu. Osim delegata i studenata, prostorije knjižnice popunit će i prevoditelji. Ovisno o situaciji, bit će ih od 18 do 39.

Prvo događanje organizirano na početku hrvatskog predsjedanja Europskom unijom bit će koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u četvrtak s početkom u 19 sati. Za vrijeme predsjedanja bit će akreditirano oko 1500 novinara, 25.000 delegata, s 35.000 noćenja.