Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražio Dnevnik Nove TV

Stanodavci iskoristili situaciju i povisili cijene, studenti nek se snalaze kako mogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obnovu najvećih zagrebačkih studentskih domova mnogi su iskoristili kao priliku za dobru zaradu.

Smještaja gotovo i nema, iznajmljuje se skuplje nego lani, a studenti strahuju da neće sve biti gotovo do Božića. Cijene obnovljenih soba bit će više, a Dnevnik Nove TV doznaje kako je za 300 studenata osiguran i privremeni, povoljniji smještaj.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno"

Radovi su u studentskom domu Stjepan Radić u punom jeku, a nakon što se obnova završi gotovo 1.400 soba na Savi dobit će potpuno novo ruho. Mijenjaju se podovi, zidovi, stolarija, a svaka soba imat će i žični i bežični internet.

Paviljoni dobivaju energetski učinkovite fasade, a gradi se i novo igralište. Nove su i cijene. Umjesto dosadašnjeg raspona od 200 do 600 kuna, sobe će koštati od 400 i penjati se iznad 700 kuna.

CIJENA OBNOVE STUDENTSKIH DOMOVA Više od 4.000 studenata tražit će privatan smještaj

'Iz paviljona su maknuti svi namještaji, očišćeni paviljoni, radi se na okolišu, vodovod, mijenjanje instalacija, vodovodnih, kanalizacijskih i ostalih', kaže pomoćnica ravnatelja Studentskog centra za smještaj Ružica Rajšić.

O brzini radova ovisi useljavanje 4500 studenata u domove Stjepan Radić i Cvjetno naselje. Do tada se snalaze na sve načine. Sobu u privatnom smještaju neki studenti plaćaju 1500 kuna. 'Sva sreća, moj kolega je uspio naći ovu sobu i onda smo se tako zajedno smjestili i mislim da smo mi jako dobro prošli', priča nam student Agronomskog fakulteta Ivan Karužić.

Mladež HDZ-a: Vlada koristi studente u predizborne svrhe

'Prijatelji su nam pričali, oni su morali tražiti stanove, pa se njih 5 skrpaju za jedan stan ali opet plaćaju velike cijene, npr. 100 eura plus režije', dodaje njegov kolega Ivan Raić. Studenti za vrijeme obnove dobivaju 400 kuna subvencije Ministarstva obrazovanja. Za ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara to je sasvim dovoljno.

'400 kuna dobije od Ministarstva, 400 kuna inače plaća stan, prema tome to je 800 po osobi', kaže Mornar. 'Treba isto tako gledati i na činjenicu da će se time dići jako standard', dodaje ministar.

Ali stanova je u Zagrebu sve manje, cijene im rastu i po 50 eura, a nudi se sve lošiji smještaj. 'Uređujemo podove, sve ćemo prekrečiti, namještaj ćemo složiti za potrebe studenata kao trokrevetnu sobu. Tri kreveta, tri ormara tri stola i stolice', kaže koordinatorica radova Industogradnje Đurđa Brzović.

Ključeve svojih obnovljenih soba, tvrde nadležni, unatoč kašnjenju studenti će dobiti najkasnije do Božića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene