Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje ministarstva

Raste broj slučajeva: Afrička svinjska kuga potvrđena na 84 gospodarstva, objavljene nove naredbe

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
U Hrvatskoj je dosad potvrđena bolest afričke svinjske kuge na ukupno 84 gospodarstava, a s obzirom na njezino širenje Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novu naredbu o mjerama kontrole za njezino suzbijanje i prateće rješenje o zonama ograničenja, izvijestili su u srijedu iz tog ministarstva.

Od prvog slučaja afričke svinjske kuge na području Hrvatske, podizanjem intenziteta uzorkovanja i pregledom kontaktnih gospodarstava u odnosu na one na kojima je prvotno potvrđena sumnja, ta je bolest do danas potvrđena na ukupno 84 gospodarstva i to na području Vukovarsko-srijemske županije i dva u Brodsko-posavskoj županiji, općinama Sikirevci i Gundinci.

Uz pojačani monitoring uzgoja domaće svinje na području Babine Grede i Vinkovaca, nema širenja bolesti što pokazuje i osam negativnih gospodarstava, navode iz Ministarstva.

Temeljem pojačanog nadzora u lovištima radi sprječavanja pojave i širenja te bolesti među divljom populacijom, danas je iz jedne uginule divlje svinje izoliran virus ASK u Karlovačkoj županiji, Općini Rakovica, dodaju u svom priopćenju.

Pročitajte i ovo Žarko Žgela U Severinu VIDEO Načelnik općine pijan tukao vlasnicu kafića: "Rekla sam mu da se smiri. Tada me primio za vrat". Oglasila se policija

S obzirom na značajno širenje zaraze objavljena je nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH i prateće Rješenje o zonama ograničenja, ističu iz Ministarstva poljoprivrede te apeliraju na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo i Veterinarska inspekcija.

Aktivni punktovi s policijskim nadzorom

Dodatno, kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze, aktivni su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite, napominju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Više od deset ljudi Dvije nesreće na moru u jednome danu: Spašeni brodolomci, među njima je bilo i djece

Nakon provedenog elektronskog savjetovanja, objavljen je i Pravilnik o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge, ističu iz tog ministarstva.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene