Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od deset ljudi

Dvije nesreće na moru u jednome danu: Spašeni brodolomci, među njima je bilo i djece

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U dvije pomorske nesreće u zadarskom i istarskom akvatoriju spašeni brodolomci, među kojima i nekoliko djece.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je o izvanrednim događajima na moru, u kojima je u dva brodoloma spašen znatan broj osoba, bez stradalih, ozlijeđenih i bez onečišćenja mora i morskog okoliša.

U srijedu oko 13:35 sati službenici su dobili dojavu iz blizine otočića Galešnjak, o brodici u opasnosti od potonuća sa sedam osoba te je odmah pokrenuta koordinirana spasilačka akcija. U suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar pomoć je ubrzo stigla te su pronašli kapetana brodice i svih šest putnika, sve češki državljani, koji su uspješno spašeni.

Pročitajte i ovo Pelješki most rekordna godina Zbog Pelješkog mosta gradić u BiH doživio pravi procvat: "Cijene su nam niže od hrvatskih"

Njihovo plovilo, dužine 5 metara, uočeno je u potpunosti potopljeno blizu obale, a na mjestu potonuća nije uočeno onečišćenje mora i okoliša. Vlasniku potopljene brodice iz Lučke kapetanije Zadar izdan je nalog za izvršenje komercijalnog vađenja i tegalj, odnosno, adekvatno zbrinjavanje olupine.

Nedugo nakon, nešto prije 15 sati, došao je novi poziv o havariji brodice u blizini Poreča. U trenutku nesreće na brodici se nalazilo pet osoba koje su neozlijeđene prekrcane na drugu brodicu, u vlasništvu hrvatskoga hotelskog poduzeća, koja je u vremenu dojave plovila u blizini mjesta nesreće te su neozlijeđeni iskrcani na kopno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Intoksikacija Dječaku (10) jedva spasili život: Jeste li znali da se možete otrovati običnom vodom?

Službenici pulske Kapetanije nisu uočili onečišćenje mora, dok je temeljem prikupljenih iskaza brodolomaca te provedenom administrativnom provjerom utvrđeno da se potonula brodica dužine 4,2 metra, u vlasništvu pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, nalazi na dubini od oko 15 metara i trenutno ne predstavlja smetnju pomorskom prometu tim područjem.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavit će se u nadležnosti Lučke kapetanije Pula, tijekom današnjeg dana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene