Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štrajk u sudstvu

Predsjednica sindikata o sastanku s ministrom: "Umjesto ponude dobili smo ucjenu." Oglasio se i ministar Malenica

Iva Šušković je nakon sastanka s ministrom Malenicom rekla da je, umjesto ponude, od Vlade stigla ucjena.

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, komentirala je sastanak s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom.

"Na sastanku smo dobili prijedlog da se potpiše sporazum o tome da se dogodilo povećanje u prvoj fazi, a to je ovih 180 i 60 eura koja je Vlada isplatila svim državnim službenicima i zaposlenicima javnih ustanova. Nudilo nam se da će u 2024. godini kroz uredbe o koeficijentima i platne razrede povećati plaće u pravosuđu", rekla je.

"Umjesto ponude, dobili smo ucjenu. Ako ne prihvatimo sporazum, Vlada će sutra donijeti odluku o neplaćanju dana provedenih u štrajku. Mi ćemo ovakav prijedlog pustiti našem članstvu na izjašnjavanje", dodala je.

Pročitajte i ovo Državna matura - 1 RELEVANTNI POKAZATELJI Stigli prvi rezultati mature: Pogledajte koji je predmet učenicima bio najteži

Ponovila je da, budući da je povećanje plaća odgođeno za iduću godinu, smatra da se radi o ucjeni te je napomenula da nije sigurna da će radnici prihvatiti prijedlog Vlade.

"Izvjesno je da je članstvo izuzetno nezadovoljno. Smatraju da su zanemareni, ignorirani i podcjenjivani izostankom ponude i što od strane Vlade dolazi pritisak prema Sindikatu", rekla je.

Zbog toga su, dodala je Šušković, radnici "već raspoloženi" za prekid rada na hitnim postupcima, koji su se nastavljali obavljati i tijekom štrajka.

"Vrlo je teško zaustaviti taj val nezadovoljstva i kordinirati tu situaciju. Ignoriranje je dovelo do još većeg nezadovoljstva, ljutnje i jada", rekla je te zaključila: "Ovo što ćemo danas dati članstvu kao ponudu izazvat će još veću ljutnju i istu reakciju koju su imali tijekom vikenda zbog izostanka prošlotjednog sastanka. Oni će htjeti zaustaviti rad na hitnim postupcima."

Malenica: Oni ucjenjuju bez obzira na povećanja

Nakon sastanka je izjavu dao i ministar Malenica.

"Stavili smo odredbu gdje se obvezujemo da ćemo u drugom koraku, koji bi se trebao realizirati u siječnju sljedeće godine, dodatno povećati plaće službenicima, a kao prilog tom sporazumu bila bi tablica s navedenim minimalnim koeficijentima. Dakle, mi smo Sindikatu predložili povećanje u dva koraka. Ostavili smo sindikatu da pusti taj prijedlog sporazuma svojim članovima i da se o tome izjasne", rekao je.

"Ono što oni rade je ucjena. Oni traže isključivo sad povećanje plaće. Mi smo povećanje plaće već postigli s dodatkom Vlade od 180 i 60, što za pojedine kategorije predstavlja povećanje od 14 posto. Oni ne pristaju na prijedloge i oni ucjenjuju nas jer žele povećanje sad i odmah", dodao je.

Komentirao je i tvrdnju da Vlada neće platiti dane provedene u štrajku.

"Mi smo plaću za lipanj isplatili bez obzira na štrajk. Dobili su plaću s povećanjem od 100 eura, što predstavlja povećanje od oko 15 posto. Dali smo fer i korektnu ponudu koja je u skladu s fiskalnim mogućnostima i planiranjem proračuna. Iz razgovora proizlazi da su njima prijedlozi dobri, ali oni traže povećanje sad i odmah. Treba istaknuti da im je kontinuirano rasla plaća i rast će kroz novi zakon i uredbu", istaknuo je Malenica.

Pročitajte i ovo Oštećenja na cesti u Oroslavju Mito i konstrukcija Rupe na cesti ne popravljaju već dva mjeseca, gradonačelnik ljut: "Govorilo mi se da moćnicima trebam otvoriti račun u restoranu"

Budući da postoji mogućnost da Sindikat ne prihvati ponudu, Vlada je dovoljno ozbiljna da unaprijed najavi da zbog štrajka neće isplatiti plaće, zaključio je Malenica.

"Oni ucjenjuju usprkos tome što Vlada povećava plaće i što se obvezala povećati ih u siječnju. Nažalost, Sindikat traži odmah i sad", zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene