Damir Krstičević (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell)
Damir Krstičević (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell) Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Prašina koja se podiže oko propalog posla nabavke izraelskih borbenih aviona F-16 Barak ne pokazuje znakove znakove smirivanja. Nakon prvog, procurio je i drugi, ovaj put sadržajniji e-mail upozorenja upućen MORH-u vezan za nabavu navedenih aviona.


I dok unatoč objavi prvog e-maila upozorenja MORH-u od Amerikanaca državni vrh i dalje tvrdi kako nije imao nikakvih saznanja o mogućim komplikacijama i potrebom ispunjavanja specifičnih američkih uvjeta kako bi Izrael mogao Hrvatskoj prodati svoju inačicu američkih borbenih aviona F-16, portal Index objavio je i drugi e-mail naslovljen na adresu Petra Mihatova, pomoćnika ministra obrane Damira Krstičevića. E-mail je poslan 18. siječnja 2018. iz američkog veleposlanstva.

Vezani članci Slika nije dostupna I danas bi moglo biti detonacija: MORH objavio nad kojim područjem bi avioni mogli probiti zvučni zid Mario Banožić ''Dovode ga u apsurdnu situaciju...'': MORH žestoko reagirao na potez predsjednika Milanovića

U ovom se e-mailu navodi kako se šalje i "non-paper", za koji ministar obrane, zajedno s premijerom i Predsjednicom tvrdi da ne postoji. U e-mailu se ističe kako je još tada bilo otvoreno nekoliko tehničkih pitanja na koje je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a.

Dobro jutro Petre,

u neprekidnim naporima da vam pružimo sve informacije koje možemo, a koje vam mogu pomoći s nabavom borbenih aviona, šaljem vam dva dokumenta. Prvi je non-paper koji opisuje vremenski tijek, okolnosti i, što je najvažnije, pitanja koja treba postaviti prilikom donošenja odluke o novim, odnosno rabljenim avionima F-16.

Ove informacije kompilirane su u suradnji sa SAF-IA (Odjel za međunarodne poslove Američkog ratnog zrakoplovstva, op.a.) i Lockheed Martinom (proizvođačem F-16 aviona, op.a.). Drugi je dokument simplificirani vremenski tijek koji koristi podatke iz non-papera i predstavlja ih u pojednostavljenoj, grafičkoj formi. Kao što ćete vidjeti, još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a (Third Party Transfer, dozvola za prijenos tehnologije trećoj strani, op.a.).

Nadam se da će vam ove informacije biti korisne dok donosite ovu važnu odluku. Kao i uvijek, stojimo vam na raspolaganju kako bismo vam pomogli i odgovorili na pitanja po potrebi, piše u objavljenom e-mailu.

Krstičević je u međuvremenu u ponedjeljak izjavio kako od Amerikanaca očekuje ponudu koju se ne može odbiti te da on želi upravo nove američke borbene avione tipa F-16V (blok 70/72). Premijer ga je nekoliko sati kasnije demantirao i ponovio poruku sa sjednice Vlade, isto tako održane u ponedjeljak i na kojoj je poništena odluka o nabavi izraelskih borbenih aviona, da će se prvo napraviti detaljna analiza pa tek onda poduzeti daljnji koraci, uključujući i novi natječaj.

Domaći vojni analitičar Igor Tabak, komentirao je za DNEVNIK.hr i objavu prvog e-maila, u kojem je jasno navedeno postojanje non-papera, koje ovaj drugi i nedvojbeno potvrđuje.

"To je dio tog podcjenjivanja rizika o kojem je bila riječ", naglašava Tabak referirajući se na ignoriranje upozorenja od strane Hrvatske. Tabak je poručio kako je iluzorno očekivati da postupak vojnih nabava bude do kraja transparentan, ali naglašava da se uz toliko pozivanje na transparentnost u sad već propalom poslu s Izraelcima svakako moglo napraviti mnogo bolje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju