Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan logoraša

Obilježena 27. obljetnica izlaska 714 zatočenih hrvatskih zarobljenika iz koncentracijskih logora u Srbiji

Kišna obljetnica u Nemetinu (Foto: Dnevnik.hr)
Kišna obljetnica u Nemetinu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kišna obljetnica u Nemetinu (Foto: Dnevnik.hr) Kišna obljetnica u Nemetinu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Obljetnica u Nemetinu (Foto: Dnevnik.hr) Obljetnica u Nemetinu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Spomen ploča (Foto: Dnevnik.hr) Spomen ploča (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Svećenik na obljetnici (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Povodom Dana logoraša u Nemetinu je obilježena 27. obljetnica izlaska 714 zatočenih hrvatskih branitelja, civila, žena i djece iz koncentracijskih logora u Srbiji.

U tom osječkom prigradskom naselju 1992. bila je najveća razmjena ratnih zarobljenika, po načelu ''svi za sve".

Pročitajte i ovo Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Dok traje rat u Ukrajini Putin obećao "konačno iskorijeniti" nacizam: “Prošlo je osam desetljeća otkako nije oslabila naša tuga..."

Neki od zatočenika u logorima proveli su i devet mjeseci. Prema podacima Hrvatskog društva logoraša, kroz srbijanske logore prošlo je više od 30.000 ljudi, no takav status ima njih tek nešto više od 7.000.

"Mučenja glađu, žeđu, ispitivanja razna, batine, ali to nisu batine, to su bile toljage neke, mi smo čuli pucale su kosti. Nas je u jednoj sobi od 110 kvadrata bilo 150", prisjetio se mučnih dana Zdenko Antolović, bivši zatočenik logora u Srijemskoj Mitrovici.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene