Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana proslava

Obilježena 10. obljetnica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseta obljetnica rada Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba svečano je danas obilježena u Starogradskoj vijećnici.

Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba je specijalizirana ustanova za rad sa zlostavljanom, zanemarenom i traumatiziranom djecom i njihovim roditeljima, a temelji se na multidisciplinarnom pristupu i jedina je ustanova tog tipa u Hrvatskoj i u regiji, naglasila je Gordana Buljan Flander.

Poliklinika je u proteklih deset godina u obradu primila više od 10.000 djece i njihovih obitelji, a mnogi od njih ostaju u tretmanu i praćenju mjesecima, pa i godinama. Najveći problem u zaštiti djece jest svjedočenje nasilju u obitelji, a takve djece u deset su godina imali više od 2.500, upozorila je.

Napomenula je da iako u nazivu stoji Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, polovica djece u nju dolazi izvan Zagreba. Primjerice, seksualno zlostavljane djece imamo 70 do 100 godišnje, a 60 posto njih dolazi izvan Zagreba, rekla je Buljan Flander.

>> Čak 100-tinjak djece s uvjetima za usvajanje još čeka obitelj!

Podsjetila je da su Polikliniku u više navrata Vijeće Europe i Europska komisija pozivali da predstavi svoj model rada kao primjer dobre prakse u radu s traumatiziranom djecom te da je kao primjer dobre prakse predstavljena i u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Poliklinika od početka rada surađuje s Hrabrim telefonom te su zajedno proveli šest velikih istraživanja vezanih uz problematiku nasilja nad i među djecom, na temelju kojih su razvijeni brojni preventivni programi ne samo od strane stručnjaka Poliklinike nego i u drugim institucijama koje rade s djecom, kazala je Buljan Flander.

Podsjetila je da je rad Poliklinike međunarodno priznat i da je 2008. godine Međunarodno udruženje za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) dodijelilo Nagradu multidisciplinarnom timu Poliklinike, među više od 180 zemalja svijeta.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, ujedno i pokrovitelj obilježavanje obljetnice, istaknuo je kako se danas obilježava 10 godina Poliklinike i njezine svesrdne brige o najmanjima i najnezaštićenijima predanim radom i toplim srcem, znanstveno-stručnim pristupom njezinih djelatnika, što je, rekao je, poticaj daljnjem radu, stalnom usavršavanju i novim spoznajama.

Potpredsjednica vlade i ministrica socijale politike i mladih Milanka Opačić upozorila je kako djecu vrlo često zlostavljaju najbliži srodnici i kako je takva institucija vrlo potrebna, iako je u početku bilo skepse nekih oko njezina osnivanja. Njezini djelatnici ne rade rutinirano i papirnato, za njih djeca nisu samo brojevi, kazala je Opačić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je kako su podaci o broju zlostavljane i zanemarene djece iznenađujući i upozorio na jačanje internet nasilja. Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić i gradonačelnik Milan Bandić kojem je uručena zahvalnica. Svečanosti je, među brojnim uzvanicima bila nazočna i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Račun Predsjednice iz privatne poliklinike (Foto: Dnevnik.hr) dobila popust DNEVNIK.hr u posjedu računa Predsjednice iz privatne poliklinike: Evo koliko je platila pregled PR INTERNET NIJE DADILJA Konferencijom o zaštiti djece na internetu obilježen Međunarodni dan interneta

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene