Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojačan promet

FOTO Blagdan je Svih svetih, građani obilaze grobove najmilijih: "Svi smo tu ujedinjeni, kao da su duše spojene"

Aktualno Galerija Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix Groblje Miroševac na blagdan Svih svetih Groblje Miroševac na blagdan Svih svetih Foto: Goran Mehkek/Cropix +4 Groblje Miroševac na blagdan Svih svetih Galerija 1/9 >>
Velik broj građana obilazi posljednja počivališta svojih najmilijih, ukrašavaju ih cvijećem i pale svijeće. Očekuje se gužva na prilazima grobljima.

Blagdan je Svih svetih je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. Tisuće građana diljem Hrvatske obilazi posljednja počivališta svojh najmilijih. 

U crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga. Crkvena liturgija ističe kako u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Krist je otkupitelj svih ljudi, i Bog ih sve poziva da budu sveti.

Obilježavanje blagdana Svih Svetih pratite u nastavku: 

19:08 Uživo s Mirogoja javio se reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"Mirno, spokojno, dostojanstveno, a opet zbog tisuća i tisuća svjetla koja gore, odnosno svijeća koje su upaljene veličanstveno je i pomalo mistično, tako bih opisao atmosferu zbog koje su mnogi baš kad je mrak odlučili posjetiti najveće groblje u Hrvatskoj. Drugi su ovdje stigli oko 16 sati na svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio zagrebački nadbiskup. Osobno sam dojma da je oko 17:30 bio vrhunac ovog dana na Mirogoju gdje smo od jutra kada je nadbiskup Kutleša zajedno s 1000 okupljenih vjernika okupljenih ispred središnjeg križa zajedno molio. Tada se osjećalo to zajedništvo i zahvalnost prema svima onima koji danas više nisu s nama, koji se rado sjećamo", izvijestio je Goleš. 

"Građani su bili mirni, u molitvi i tišini posjećuju grobove svojih najmilijih. Njihova kritika mogla se čuti izvan groblja i to zbog možda malo preskupih kestena. Kako god, građani će i dalje pristizati sve do ponoći do kad je groblje otvoreno kako večeras tako i sutra na Dušni dan kada se ovdje i diljem Hrvatske očekuju brojni građani, ipak u nešto manjem broju", dodao je. 

19:04 Zagrebački nadbiskup, mons. Dražen Kutleša - predvodeći misu na svetkovinu Svih svetih na Mirogoju - pozvao je vjernike da budu svjesni odgovornosti, težine, složenosti i posljedica vlastitih izbora.

"Iz svakog pojedinca izvire neka utjecajna sila, nevidljiva, ali opipljiva moć koja ima sposobnost oblikovati svijet u kojem živimo. Ako smo svoj život proživjeli u zajedništvu s Kristom, s njime ćemo stajati i u smrti. Neka nam ta svijest bude vječni podsjetnik iako smo kročili različitim stazama i suočili se s različitim izazovima, na kraju nas čeka naš branitelj, naš spasitelj, naš Bog, Isus Krist, naš Gospodin.

17:18 Za sve one koji više nisu s nama, a kojih se danas posebno sjećamo, kod središnjih križeva pale se i lampioni diljem Hrvatske.

Gužva je bila i na osječkim grobljima, a u Šibeniku je blagdan obilježen i limenom glazbom.

U Rijeci je na lokalnim linijama koje prometuju prema gradskim grobljima prijevoz besplatan, a uvedeni su i dodatni polasci.

Posljednja počivališta najmilijih cijeloga se dana obilaze i u Zadru te Slavonskom Brodu. Iako je neradni dan, mnogi su i danas kupovali cvijeće i svijeće, s obzirom na to da je za današnji dan Vlada donijela iznimku oko specijaliziranih prodavaonica.

"Jedanput je to na godinu, i to je tradicija u Zagrebu. Prodaja ide jako dobro, vidite samo nam je to malo ostalo. Kupovale su se i krizanteme, i margarete i veće i male aranžmane, svatko po svom ukusu", rekao je prodavač Željko iz Zagreba.

"Danas je nekako svećano, posvećeno, svi smo tu ujedinjeni, kao da su duše spojene, emotivno", napomenula je Tatjana.

17:13 Blagdan Svih svetih za Vukovarce je posebno težak jer ulaze u najtužniji mjesec u godini. Vihor rata ugasio je tisuće života, ali uspomene na one kojih više nema i dalje žive.

Na Memorijalnom groblju građani su zapalili svijeće i pomolili se za izgubljene članove obitelji, kolege i prijatelje. Mnogi su došli obići i svoje suborce, vukovarske heroje na čiji spomen rane još nisu zacijelile.

Pa znate što, ja sam inače sudionik Domovinskog rata i ovo su mi prijatelji. Blago Zadro, kućni prijatelj s mojim ocem, i uvijek mi je tu čast i ponos doći", rekao je Vlatko Voloder.

Posjećujemo groblje svake godine redovno. Imao sam dva brata branitelja, jedan je ubijen na Ovčari, tu je sahranjen", istaknuo je Srećko.

"Obilazim koga znam da su ga našli, od tih prijatelja, suboraca, zapalimo svijeću, prisjetimo se i neke doskočice iz onog doba, a onda opet prevlada tuga", kazao je Slobodan.

17:03 Uživo s Mirogoja javio se reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš

"U svojoj prvoj propovjedi kao zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša poručio je svim vjernicima da se ne boje smrti. Svoju propovijed podijelio je u tri djela, u prvom se dotaknuo rođenja i odrastanja u kojem je naglasio važnost velike uloge roditelja i nastavnika", izvijestio je Goleš.

"U drugom djelu koji se ticao zrelog života svakog od nas kao pojedinca naglasio je ulogu da budemo svjesni svega dobroga i svega lošega što činimo za života jer to to je ono što ostavljamo svijetu. U trećem djelu dotaknuo se smrti, možda i najvažnije poruke s obzirom na blagdan koji slavimo. Poručio je kako Bog nije stvorio smrt kako bi uživao nad patnjom čovjeka, već da je smrt posljedica naših grijeha za vrijeme ovozemaljskog života te da je smrt zapravo tek novi početak našeg beskrajnog života s Bogom. To su ključne poruke koje su se mogle čuti na središnjem euharistijskom slavlju", dodao je. 

"Na Mirogoju su tisuće ljudi koji obilaze grobove svojih najmilijih, a stotine njih slušalo je i misu. Moram reći da je ona započela riječima župnika koji je kritizirao sve odgovorne koji nisu u četiri godine obnovili crkvu Krista Kralja gdje se prije zagrebačkog potresa služila misa na blagdan Svih svetih i to riječima: 'Ako nam Krist Kralj nije važan, što onda jest'. Misa će uskoro završiti pa će se svi koji su na njoj sudjelovali sliti na centralni križ gdje će biti obavljen i blagoslov, a kako i pada mrak, ova kulisa na Mirogoju će biti sve ljepša i ljepša", poručio je reporter.

14:00 Sa zagrebačkog Mirogoja se javio reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"Zagrebački Mirogoj, kao i druga zagrebačka groblja bit će otvorena do ponoći. Kad padne mrak bit će posebno svečano, no i sada je svečano, već i mirno i dostojanstveno, kako i priliči ovom blagdanu. Velik dio građana obilazi Mirogoj. Posjećuju grobove svojih najmilijih, ali i onih poznatih ličnosti. Pale se svijeće ovdje na središnjem križu koji će u večernjim satima vjerojatno biti ispunjen svijećama do posljednjeg mjesta", rekao je reporter. 

"Vrhunac dana će biti u 16 sati kada će biti središnje euharijstijsko slavlje koje će predvoditi zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša. Ovo će mu biti prva prilika da održi misu na Mirogoju za Blagdan Svih Svetih. Očekuje se velik broj vjernika."

"Na Mirogoju, kao i na drugim grobljima je omogućena prodaja svijeća i cvijeća, što inače ne bi trebao biti slučaj jer je blagdan otkad se zakon promijenio, no Vlada je donijela tu iznimku. Stvaraju se gužve oko štandova, cijene su visoke, ali Hrvati kažu - tradicija je tradicija", rekao je reporter Dino Goleš. 

Mirogoj će biti otvoren do ponoći, a gradska groblja u ostatku Hrvatske radit će produženo.

12:10 Brojni Splićani na blagdan Svih svetih posjećuju grobove svojih najmilijih gdje pale svijeće i ostavljaju cvijeće.

Zbog toga je gužva od ranih jutarnjih sati na pristupnim cestama Gradskog groblja Lovrinac. Dio građana do groblja dolazi svojim osobnim automobilima, dok se drugi dio odlučio za autobus javnog gradskog prijevoznika Prometa.

Na svim važnijim cestovnim smjerovima i prilaznim cestama prema grobljima nalaze se policijske prometne ophodnje koje osiguravaju nesmetano odvijanje cestovnog prometa. 

11:30 Varaždinci od jutra pale svijeće i polažu cvijeće na grobove najmilijih. 

Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix

11:00 Na pulskom groblju održat će se svečana sveta misa kod križa u 15 sati. Predvodit će je biskup u miru monsinjor Ivan Milovan.

Riječani posjećuju grobove najmilijih

10:30 Riječka groblja obilaze brojni građani kako bi najmilijima odali počast. Riječki nadbiskup Mate Uzinić predvodit će u 15 sati svečano misno slavlje na Centralnom gradskom groblju Drenova.

Na lokalnim linijama koje prometuju prema gradskim grobljima prijevoz je besplatan, a uvedeni su i dodatni polasci autobusa.

U četvrtak, na Spomen svih vjernih mrtvih – Dušni dan, nadbiskup Uzinić predvodit će misu za sve pokojne riječke biskupe u katedrali sv. Vida u 18 sati, a misa na Centralnom gradskom groblju Drenova služit će se u 16 sati.

10:10 - Na izvanrednim autobusnim linijama prema zagrebačkim grobljima nema poteškoća, a nesmetano voze i tramvaji koji dovode do zona ukrcajnih koridora, odnosno do područja posebne organizacije prijevoza. 

Pročitajte i ovo Krimski most u dimu povezuje Krim i Rusiju VIDEO Krimski most u dimu, zaustavili i promet: Rusi objavili što se događa

09:30  Autobusi prema zagrebačkom grobljima polaze svakih nekoliko minuta i voze na dionicama Kaptol - Mirogoj, Kaptol - Krematorij, Kvaternikov trg - Srebrnjak, Dubrava - Miroševec i Dubec - Markovo polje. Uspostavljena je i izvanredna autobusna linija Podsused centar - Poljanica - Gornja Bistra.

Nešto je veći priljev putnika na terminalu Kaptol, no nema duljih čekanja na prijevoz. Prometno osoblje na ulaznim i izlaznim stajalištima pruža asistenciju putnicima kako bi cijeli proces protekao što sigurnije i jednostavnije.

09:08 Glavno euharijistijsko slavlje održat će se na Mirogoju u 16 sati, a predvodit će ga zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

08:20 Na blagdan Svih svetih većina trgovina će biti zatvorena. 

Vladinom odlukom prodavačima cvijeća i svijeća omogućeno je da na grobljima i izvan njih prodavati svoje proizvode, iako su nedjelje i blagdani u pravilu neradni dani od 1. srpnja ove godine, kada je na snagu stupio novi Zakon o trgovini.

Cijene cvjetnih aranžmana porasle su za 30-ak posto. 

Pročitajte i ovo Vatrena stihija u Australiji užas u Australiji VIDEO Vatrena stihija širi se zemljom, dvije osobe poginule u požarima: "Nikada nismo vidjeli ništa slično"

Posebna regulacija prometa

08:00 Zagrepčani već danima posjećuju gradska groblja, no danas se očekuju najveće gužve. Mirogoj, Miroševac i Markovo polje od ranog jutra obilaze brojni građani kako bi se uz cvijeće i upaljene svijeće prisjetili svojih najbližih i odali im počast.

Na prilazima grobljima uvedena je posebna prometna regulacija. Od 8 ujutro uključene su izvanredne gradske linije, a građani se pozivaju da koriste javni gradski prijevoz. 

"Započela je izvanredna organizacija prijevoza te su se autobusi s prvim putnicima uputili prema gradskim grobljima. U tramvajskom i autobusnom prometu u primjeni je nedjeljni vozni red. Kako bi se osigurao brži i jednostavniji dolazak do zona izvanrednih autobusnih linija, na tramvajskim linijama 4,6,7,11,12,14 i 17 prijevozni kapaciteti su pojačani, a prometu je i tramvajska linija 8", izvijestio je ZET. 

Gradska vlast pozvala je Zagrepčane da tijekom blagdana što više koriste javni gradski prijevoz kako bi se smanjile prometne gužve i osigurala mogućnost dostojanstvenog posjeta posljednjih počivališta njihovih najmilijih.

Javni prijevoz za građane je besplatan. 

Sva gradska groblja bit će otvorena do ponoći.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene