Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić najavio suđenje 'trojci' u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon učinit će sve što je u njegovoj nadležnosti i obavijestiti zemlje članice UN-a o onome što se dogodilo vezano uz presudu Haškog suda "vukovarskoj trojci", izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a u New Yorku.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u petak poslijepodne po newyorškom vremenu, gotovo pet minuta prije odlaska u zračnu luku i povratka u Zagreb razgovarao je na East Riveru sa Ban Ki-Moonom, glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda. 

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Slika nije dostupna Traže pravednu presudu New York: Prosvjed stotina Hrvata pred UN-om zbog presude

>> Mladi Jastreb prozvao Državno odvjetništvo i Bajića 

>> Sanader najavio svoju nazočnost na sjednici Opće skupštine UN-a

Neslužbeno saznajemo da je susret Mesića i Ban Ki-Moona dogovorila ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović koja je večer prije na službenoj večeri sjedila dva sata uz generalnog tajnika i imala prigodu obavijestiti ga o hrvatskom nezadovoljstvu zbog presude „vukovarskoj trojci“ u Haagu. 

- Razgovarali smo o reformi Ujedinjenih naroda ali na sastanku je spomenuto i premijerovo pismo Ujedinjenim narodima. Glavni tajnik je rekao da će obavijestiti sve članice o Sanaderovu pismu te objasniti što se dogodilo u prvostepenskoj presudi u Haagu da se takvi slučajevi više ne bi ponavljali, rekao je Mesić. 

Hrvatski predsjednik je naglasio da se u kritici Haaga u Hrvatskoj ne bi trebalo ići izvan okvira te je podsjetio da postoji mogućnost podizanja optužnica protiv vukovarske trojke na nacionalnim sudovima.
 
- Ne znam zašto to nije do sada učinjeno. To vi pitajte nekoga drugoga, odgovorio je Mesić na pitanje zbog čega se do sada čekalo s pravnim gonjenjem onih koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku te počinili zločine nad hrvatskim stanovništvom u Vukovaru i Istočnoj Slavoniji. 

Mesić je zadovoljan lobiranjem u Ujedinjenim narodima za nestalno članstvo naše zemlje u Vijeću sigurnosti. 

- Upregnuli smo diplomatske, političke i privatne veze i svakoj zemlji s kojom sam imao susret u New Yorku objasnili zašto je Hrvatska demokratska i zrela država , spremna da postane članicom Vijeća sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene