Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni i liječnici i pacijenti

Novosti za građane bez dopunskog osiguranja: Uskoro će se naplaćivati svaki odlazak kod liječnika

Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Oni koji liječniku idu bez dopunskog osigurana morat će plaćati više. Prema novoj odluci HZZO-a, za liječničke usluge morat će se odvajati više od 10 kuna, koliko se sada plaća prilikom prvog i kontrolnog pregleda.

Do sada se za dolazak kod liječnika jedan dan, popraćen vađenjem krvi drugi dan i dolaskom po nalaze treći dan, plaćalo 10 kuna. Prema novoj odluci HZZO-a, od 8. veljače će se svaki zasebni dolazak plaćati 10 kuna, to jest za prethodno spomenuti proces pacijenti će morati izdvojiti 30 kuna.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama"

Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novosti za one bez dopunskog osiguranja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Nismo sretni s time s obzirom da će se medicinske sestre morati više baviti administracijom, a manje medicinom", rekao je Vikica Krolo iz Udruge obiteljskih liječnika.

U HZZO-a su sve pojasnili na primjeru.

"Doktor će pacijentu prilikom jednog posjeta skinuti šavove. Pacijent koji nema dopunsko osiguranje platit će 10 kn ukupno sudjelovanja. Ako se pacijent tijekom dana vrati svojem doktoru jer je zaostao konac ili rana krvari, pacijent neće plaćati. (...)Ako se pacijent, međutim, tijekom dana vrati u ordinaciju svojeg doktora zbog drugog razloga npr. grlobolje pa doktor obavi prvi pregled, pacijent bez dopunskog osiguranja platit će sudjelovanje od 10 kn za taj dolazak zbog drugog razloga", stoji u odgovoru HZZO-a.

Naplaćivat će se i konzultacije

U udruzi pacijenata kažu da će se na odluku žaliti.

"Bilo kakve izmjene koje se događaju moraju biti vezane za promjenu zakona i svaka naplata bi bila zapravo naplata koja se ne smije dogoditi", rekla je mr. sc. Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Liječnici kažu da će se nova odluka primjenjivati i za konzultacije, to jest da će se i one naplaćivati 10 kuna.

"To spada u opis posla primarne zdravstvene zaštite. Liječnici su dostupni pacijentima koji su ih upravo za to izabrali. Kada pacijent nazove liječnika, on mu je dužan javiti se na telefon ili e-mail", rekla je mr. sc. Karačić.

Telefonske konzultacije će, kažu u HZZO-u, i dalje biti besplatne. No, za one u četiri oka pacijent bez dopunskog će ipak morati posegnuti u novčanik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene