Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Debeli minusi

Hoće li uskoro do zdravlja moći samo bogati? Kujundžić priprema nove mjere protiv dugova u zdravstvu

Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi zakoni u zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Novi zakoni u zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novi zakoni u zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novi zakoni u zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Novi zakoni u zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
S novom godinom građane očekuju i nove mjere u zdravstvu. Neke od njih mogle bi biti nepopularne.

Nepopularno će zasigurno biti moguće poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja ili uvođenje košarice usluga kojom bi se trebalo definirati što će pokrivati osnovno osiguranje, a što će se nadoplaćivati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Liječnik, ilustracija brojne nepravilnosti Češljaju se lažna bolovanja: Kontrolori pregledali gotovo 30 tisuća kartona!

Hrvatsko zdravstvo u novu je godinu ušlo u debelom minusu na računu. Liste čekanja i dalje su ogromne. Gotovo je 535 tisuća narudžbi, a u to nisu uključeni kontrolni pregledi. Najduže se čeka na magnetsku rezonanciju, oko godinu dana. Taj pregled stoji 1557 kn. Na tržištu je sve više lijekova, pa je HZZO za prošlu godinu izdvojio 900 milijuna kuna za posebno skupe lijekove.

Unatoč tome, ministar zdravstva kaže kako ima razloga za zadovoljstvo. "Krenuli smo u smanjenje dugova", kazao je HDZ-ov ministar zdravstva Milan Kujundžić. Krenut će i u niz izmjena i dopuna zdravstvenih zakona. Među najzanimljivijima je onaj o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Pripreme već počele

"Mi smo već krenuli s pripremama i trebamo uzeti najbolje što su druge zemlje napravile. Prerano je govoriti koje će to sve biti mjere. Sigurno neke neće biti prepopularne, ali korist od toga vjerujem da će biti ne kratkoročna, već trebamo gledati dugoročno, kako sačuvati sustav", kazao je Kujundžić.

Jedna od mjera o kojoj se već duže vrijeme govori jest uvođenje košarice usluga. Za pacijente to nikako nije dobro. "Tada dolazi do podjela ili-ili. Ili si liječen ili ćeš biti liječen. Nažalost, ima onih koji neće biti liječeni upravo s tim načinom podjele", kaže Jasna Karačić iz Udruge za prava pacijenata.

A do dodatne bi podjele moglo doći ako se uz košaricu usluga uvede i nadstandard. "Ili bolji materijali ili bolje i dostupnije usluge za one građane koji imaju nekakav veći paket zdravstvenog osiguranja", kaže Ada Barić Grgurević iz HUBOL-a.

Poskupljenje dopunskog

Upitan hoće li se mijenjati paket zdravstvenog osiguranja, ministar odgovara vrlo oprezno: "Ajmo pričekati, nemojmo sad u detalje. Neka se izvrše pripreme, neka ide e-Savjetovanje, a onda ćemo o detaljima".

Poput poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja. "Mislim da u drugim sektorima ima puno, puno mjesta za uštedu i da ima puno novca koji bi se doslovce mogao uliti u zdravstvo prije negoli se ide praktički udarati po džepovima građana", ustvrdila je Barić Grgurević. Jasna Karačić dodaje: "To uopće nije način da se riješe problemi dugova u zdravstvu, jer to neće spasiti zdravstvo".

Ukupan dug zdravstva je više od 8 milijardi kuna. Pred resornim je ministrom još jedna teška financijska godina, koju bi itekako mogli osjetiti i sami građani.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene