Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za znatno manju plaću

Novinari rade i dok zastupnici govore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat novinara Hrvatske ocijenio je danas krajnje neprimjerenom izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića 'da novinari rade samo tri minute dnevno', kao i 'logističku potporu u nipodaštavanju novinarske profesije koju su mu pružili potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i zastupnik Damir Kajin'.

U priopćenju, što ga je potpisala predsjednica Gabrijela Galić, ističe se kako Sindikat novinara želi vjerovati da ta nes(p)retna epizoda ne odražava širi stav političke elite prema vrlo odgovornoj i teškoj novinarskoj profesiji, te da je to možda samo rezultat nepoznavanja stvarnog rada novinara.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare" Napadi na medije - 1 Problematične izmjene Sloboda medija i novinara u Hrvatskoj je u opasnosti? ''Vlada inzistira na zakonu opasnih namjera''

Svaki je novinar u 17 godina rada napisao puno veću gomilu tekstova od pola metra visoke kolekcije fonograma Kajina - a za puno manju plaću od zastupničke 'Novinari, naime, rade i dok zastupnici govore. Rade i dok prikupljaju i provjeravaju podatke, tragaju za činjenicama, putuju na mjesta događaja, razgovaraju sa sugovornicima, čitaju materijale, preslušavaju snimke itd. Svaki je novinar u 17 godina rada napisao puno veću gomilu tekstova od pola metra visoke kolekcije fonograma Kajina - a za puno manju plaću od zastupničke', kaže se u priopćenju.

'Uza svo dužno poštovanje i uvažavanje Hrvatskoga sabora, tim su istupima navedeni zastupnici pokazali neprimjereno nepoznavanje rada i manjak osnovnog poštovanja prema novinarima koji svojim radom uspostavljaju nužnu vezu sabornice s javnošću koja ima pravo znati. U svakoj demokratskoj zemlji rad novinara uključuje i pravo na kritiku utemeljenu na činjenicama'.

SNH drži da 'nipodaštavanje i ušutkavanje novinara sa saborske govornice nije najbolji pravac za put u demokraciju' te da 'bolju trasu može zacrtati nužna izmjena medijskog i radnog zakonodavstva kojim će se smanjiti masovni rad na crno u medijima, a i šire'. Čelnica sindikata stoga u priopćenju pita: 'Hoće li uvaženi saborski čelnici u tom smislu i vlasnicima medija uputiti koju riječ kritike - ili su im novinari dostatni dežurni krivci za sve?!'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene