Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak se očekuje tijekom noći

VIDEO Nova drama: Vodeni val ponovno poplavio Lovrečan Otok!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeni val iz Slovenije poplavio je naselje Lovrečan Otok. Vodeni val na Dravi očekuje se u noćnim satima.

Nalazite li se na poplavljenom području šaljite nam svoje snimke i fotografije na moj.report@novatv.hr! Rastu vodostaji rijeka u Istri, izvanredno stanje i dalje je na snazi u Međimurju. Novi vodeni val koji je stigao iz Slovenije ponovno je poplavio naselje Lovrečan Otok u Varaždinskoj županiji koje nije zaštićeno nasipom. Dio stanovnika je evakuiran.

Pročitajte i ovo Posljedice u Dalmaciji Zbraja se šteta Zbrajaju je štete nakon oborina u Dalmaciji: Više od sto intervencija odradili su vatrogasci Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu"

Vodni val na Dravi očekuje se u Hrvatskoj u noćnim satima s ponedeljka na utorak te su moguća plavljenja inače poplavnog područja naselja Lovrečan Otok. Predviđen je postupan prestanak oborina u Hrvatskoj i Sloveniji te nas očekuje, prema današnjim prognozama, nekoliko dana bez oborina, navodi se u izvješću Hrvatskih voda od 18 sati.

Pripremno stanje obrane od poplava na području istarskih slivova

Tijekom jutarnjih sati došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku. Trenutno su vodostaji rijeke Kupe uzvodno od Kamanja u blagom opadanju dok su na nizvodnom dijelu do Karlovca u porastu. Trenutno nisu proglašene nikakve mjere obrane od poplava za rijeku Kupu. Prestanak oborina tijekon noći imat će pozitivan utjecaj na vodostaje rijeke Kupe.

Oborine na području istarskih slivova dovele su do uvođenja pripremnog stanja obrane od poplava. S obzirom na prognoze, ne očekuje se izlijevanje vodotoka. Vodostaji rijeke Mure i tijekom današnjeg dana bili su u blagom opadanju.

Prema trenutno raspoloživim podacima, u Sloveniji nije došlo do značajnog porasta vodostaja rijeke Save pa tako ni do formiranja značajnijeg vodnog vala budući da je glavnina oborina pala na području sjevorozapadne i jugozapadne Slovenije, odnosno u slivu rijeke Soče i Vipave. I dalje će se pratiti stanje te će se pravovremeno izdati prognoze o eventualnom formiranju vodnog vala rijeke Save u Sloveniji.

Na ostalim mjestima uz Dravu ne bi trebalo biti problema, jer je vodeni val puno manji nego prošli, a rupa u nasipu koji je popustio prošli tjedan je sanirana. Zbog obilne kiše i porasta vodostaja rijeka Mirne, Raše i Dragonje na istarskom je području proglašeno pripremno stanje obrane od poplave.

>> Sava zasad nije značajnije porasla, u Istri moguće bujične poplave

'Protoka koja bi trebala iz Austrije ući u Sloveniju očekuje se na razini 1300 kubika. To je tri puta manja protoka od one koja je bila kod prethodnog vodenog vala, kad smo imali puknuće nasipa na području Virje Otok. S ovakvom protokom, budući su sve mjere poduzete, a nasipi zatvoreni, mislim da će taj vodeni val dosta dobro i kontrolirano proći to područje', kazao je Zoran Čavlović, iz Centra za obranu poplava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene