Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuprešak u Sriemskoj Mitrovici

Novi veleposlanik RH za obnovu odnosa između Hrvatske i Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je došlo do zahlađivanja odnosa dviju zemalja novi veleposlanik RH u Srbiji Željko Kuprešak u ponedjeljak je u Srijemskoj Mitrovici najavio da će se založiti za ponovno otvaranje komunikacije između najviših državnih tijela Srbije i Hrvatske kao i za ostvarivanje manjinskih prava Hrvata u Srbiji po europskim standardima.

'Uskoro očekujemo posjet premijera Ive Sanadera Srbiji, kao i predsjednika Stjepana Mesića. To samo govori da otvaramo komunikaciju, i ja vjerujem da će ta vrsta dinamizma koji se pojavljuje u srpsko-hrvatskim odnosima na političkoj razini dovesti kako do relaksacije, tako i poboljšanja naših odnosa', rekao je Kuprešak u izjavi za hrvatske medije u Vojvodini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veleposlanik RH u Beogradu 'Dat ćemo prijevode acquisa i BiH i Crnoj Gori'

Novi poslanik sastao se u mjesnoj župi i budućem sjedištu Srijemske biskupije, u Srijemskoj Mitrovici, s predstavnicima hrvatske zajednice i udruga koje djeluju u Srijemu.

'Za sve one ljude u Srbiji koji govore za sebe da su Hrvati moramo učiniti sve da bi stekli sva ona prava koja manjine u EU imaju. Mi ćemo prema tome nastojati povezivati prava manjina koje imaju u Hrvatskoj s istim pravima koje ćemo tražiti i za našu manjinu u Srbiji. Hrvatska je dostigla visoke manjinske standarde i nastojat ćemo da se to postigne i ovdje u Srbiji', rekao je Kuprešak.

Hrvatska nema ništa protiv Srpske poslovne banke u Hrvatskoj

U tome kontekstu dodao je da Hrvatska nema ništa protiv inicijative za osnivanje Srpske poslovne banke u Hrvatskoj za koju je vojvođanska administracija prošloga tjedna osigurala oko 150.000 eura. Upitan je li to ideja koja bi mogla biti korisna i za hrvatsku manjinu u Srbiji, Kuprešak je odgovorio potvrdno istaknuvši da je to više financijsko a manje političko pitanje.

'Više je to pitanje količine novaca i mogućnosti da se na takav način financira hrvatska manjina u Srbiji',zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene