Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vozila i plovila

Osim skupocjenih automobila, ovaj fakultet nabavio je i jahtu: Pogledajte kako se pravdaju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Geodetski fakultet, osim luksuznih automobila, nabavio si je i jahtu. Pravdaju se kako je namijenjen za hidrografska istraživanje.

Osim luksuznih automobila, Geodetski fakultet nabavio je - jahtu!

Riječ je o brodu Mirakul 30, hrvatskog brodograditelja Grginich jahte d.o.o., Fakultet je 2021. godine za 598.750 kuna kupio u sklopu Europskog projekta koji vodi isti profesor. Kao i za automobile koje su kupovali 2020., i na javnu nabavu za brod otvorenu u svibnju 2021., javio im se samo jedan ponuđač.

Onda su naknadno, za dodatnih 195.000 kuna, izvršili preinake kako bi dodali mobilnu opremu s kojom bi jahta bila konstruirana za hidrografska istraživanja.

Tražili su, kako piše u natječaju, "radno plovilo-platformu". Moralo je biti novo, nekorišteno, obvezno u bijeloj boji te imati "hardtop s pomičnim krovom". Precizno su inzistirali da bude dugačko 9,20 metara, široko 3,03 metra te visoko 3,25 metra. Vrijednost nabave propisali su na 480.000 kuna bez PDV-a.

Dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo za Telegram je rekao da ga oni "koriste za terenske mjerne kampanje diljem Jadrana".

Pročitajte i ovo Ilustracija Lagali su novinarima Skupa vozila za "istraživanje" na fakultetu privatno voze profesori: U natječaju su tražili kožnati volan, da je srebrne boje s efektom...

Nabavili su ga u okviru EU projekta "HIDROLAB - Integrirani hidrografski sustav za održivi razvoj morskog ekosustava", koji je ukupno vrijedan 7,5 milijuna kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Stručnjaci su za Telegram prokomentirali tu skupocjenu nabavu, nazvali su je "igračkom za zabavu", a ne sredstvom za istraživanja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene