Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenstvo za sukob interesa

Ostaje li bitno tijelo bez ovlasti? Ukida se većina novčanih kazni, radna skupina u šoku: "Ovo je mnogo koraka unatrag"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novim Zakonom o sprječavanju sukoba interesa smanjuju se ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Ministarstvo uprave kojem je na čelu ministar Lovro Kuščević napisalo je nacrt novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se predviđa radikalno smanjenje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Navedenim nacrtom izbacuje se niz precizno propisanih oblika ponašanja dužnosnika koji su kažnjivi prema sadašnjem Zakonu, a prema riječima jednog od članova radne skupine, ne radi se o jednom, nego o mnogo koraka unatrag.

Između ostalog, u nacrtu novog zakona novčano kažnjavanje predviđeno je samo kada dužnosnik netočno ili nepotpuno popuni imovinsku karticu ili zakasni s njezinom predajom. Za sve ostale oblike sukobe interesa, za razliku od trenutne situacije, novčane kazne u novom prijedlogu nisu predviđene.

U novom zakonskom prijedlogu ističe se načelno da dužnosnik ne smije svoje privatne interese pretpostaviti javnom interesu, ali nije jasno propisao koja su konkretna zabranjena djelovanja dužnosnika. Između ostalog, dužnosnicima ne bi bilo izričito zabranjeno korištenje povlaštenih informacija o djelovanju državnih tijela radi osobnog probitka, ili probitka s njima povezane osobe. Nema ni izričite zabrane da utječu na ugovore o javnoj nabavi, niti da nekome obećaju zaposlenje ili ostvarenje drugog prava u zamjenu za dar.

U novom nacrtu zakona ostala je odredba da kandidati za člana i predsjednika Povjerenstva ne smiju biti članovi političkih stranaka, ali nema više odredbe prema kojoj kandidati ne smiju biti članovi nijedne političke stranke ni u posljednjih pet godina do dana kandidiranja.

Prema mišljenju jednog od članova radne skupine, "Povjerenstvo za sukob interesa zapravo bi bilo suvišno tijelo jer bi mu jedina izričito propisana nadležnost bila provjeravati navode iz imovinskih kartica, a taj posao, smatra, može obavljati i Porezna uprava", piše Jutarnji list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene