Novim Zakonom o sprječavanju sukoba interesa smanjuju se ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Galerija +0 Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Ministarstvo uprave kojem je na čelu ministar Lovro Kuščević napisalo je nacrt novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se predviđa radikalno smanjenje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje Jutarnji list.

Vezani članci Eva Kaili Uhićenoj potpredsjednici Europskog parlamenta oduzete ovlasti Dalija Orešković (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) "To je baš dobra kombinacija": Kuščević htio da Dalija Orešković surađuje s Josipom Rimac, no stigla mu odbijenica

Navedenim nacrtom izbacuje se niz precizno propisanih oblika ponašanja dužnosnika koji su kažnjivi prema sadašnjem Zakonu, a prema riječima jednog od članova radne skupine, ne radi se o jednom, nego o mnogo koraka unatrag.

Između ostalog, u nacrtu novog zakona novčano kažnjavanje predviđeno je samo kada dužnosnik netočno ili nepotpuno popuni imovinsku karticu ili zakasni s njezinom predajom. Za sve ostale oblike sukobe interesa, za razliku od trenutne situacije, novčane kazne u novom prijedlogu nisu predviđene.

U novom zakonskom prijedlogu ističe se načelno da dužnosnik ne smije svoje privatne interese pretpostaviti javnom interesu, ali nije jasno propisao koja su konkretna zabranjena djelovanja dužnosnika. Između ostalog, dužnosnicima ne bi bilo izričito zabranjeno korištenje povlaštenih informacija o djelovanju državnih tijela radi osobnog probitka, ili probitka s njima povezane osobe. Nema ni izričite zabrane da utječu na ugovore o javnoj nabavi, niti da nekome obećaju zaposlenje ili ostvarenje drugog prava u zamjenu za dar.

U novom nacrtu zakona ostala je odredba da kandidati za člana i predsjednika Povjerenstva ne smiju biti članovi političkih stranaka, ali nema više odredbe prema kojoj kandidati ne smiju biti članovi nijedne političke stranke ni u posljednjih pet godina do dana kandidiranja.

Prema mišljenju jednog od članova radne skupine, "Povjerenstvo za sukob interesa zapravo bi bilo suvišno tijelo jer bi mu jedina izričito propisana nadležnost bila provjeravati navode iz imovinskih kartica, a taj posao, smatra, može obavljati i Porezna uprava", piše Jutarnji list.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju