Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Unatoč brojnim upozorenjima, da postojeće dokumente nije potrebno mijenjati europskima, sve dok ne isteknu, građani ne odustaju i uporno okupiraju šaltere policijskih uprava. Osim policije, puno posla ima i zavod za zdravstveno osiguranje. Policija pak upozorava da se ni registarske pločice ne smiju mijenjati nekakvim dodacima na njih zbog ulaska u EU.


Prigodnim spotom Vlada je na svom Facebooku najavila europsku zdravstvenu iskaznicu. i polučila odličan rezultat. Po svoje iskaznice u posljednja dva tjedna pohrilo je 75.000 građana. Među njima je i Zagrepčanka Tena. 'Moja starija kćer putuje u Oslo u 9. mjesecu i izvadit će je. Ide na dva tjedna, može joj se nešto dogoditi i ima kompletnu zdravstvenu njegu', kazala je.

Vezani članci Oštećena Proteza - 2 HZZO prvo odbio, pa prihvatio zahtjev pacijentice: "Sramota, pa ne tražimo ništa luksuzno" Videozid: Milav Bago i energetika - 3 Što ako Rusi u potpunosti "zatvore pipu"? Energetska ovisnost bi mogla koštati Europsku uniju...

Ozlijedite li se, primjerice, na skijanju u Austriji, bez europske iskaznice platit ćete puni trošak liječnja. 'Slično onom što smo uplaćivali nekad putno osiguranje, iskaznica je besplatna, iskaznica osnovnog zdravstvenog osiguranja koju imaju svi naši osiguranici vam neće vrijediti vani', kazao je glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut.

>> FOTO Zagreb: Nevjerojatne gužve pred zgradom MUP-a!

No, to je i jedini dokument koji valja nabaviti prije putovanja. Svi ostali dokumenti, i nakon ulaska u EU, vrijede. Izvan zemlje možete s postojećom osobnom iskaznicom, biometrijskom putovnicom i vozačkom dozvolom, sve dok vam ne isteknu. Iste ostaju i registarske pločice, a više neće vrijediti knjižica vozila i radna knjižica.

Unatoč jasnim pravilima, velike gužve ispred šaltera ne jenjavaju. Građani žele baš nove dokumente. 'Naši im lijepo kažu da ne dolazi tko nema potrebe, a sad ne znam jesu li svima stvarno istekle osobne iskaznice ili ne', kazala je djelatnica PU zagrebačke Blaženka Mandić.

Osim osobnih dokumenata, ne dirajte ni registarske pločice na automobilu i ni slučajno ne lijepite nepotrebne naljepnice, ako ste ih već zalijepili na svoju registraciju, uklonite je čim prije, jer policija vam zbog nje može napisati prekršajnu prijavu. Osim novca, pridržavate li se uputa, uštedjet ćete i živce.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju