Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG PORASTA PDV-a

KRENULA PRVA POSKUPLJENJA Evo gdje su cijene najprije porasle

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrepčani u Novoj godini piju za kunu skuplju kavu, a Splićani i do dvije kune. Ima ipak još i onih ugostitelja koji unatoč rastu PDV-a s 13 na 25 posto još nisu podigli svoje cijene.

Kako su i najavljivali, ugostitelji su na povećanje PDV-a odgovorili dizanjem cijena. Pa je već s prvim radnim danom 2017. krenuo val poskupljenja kave, alkoholnih pića i hrane u ugostiteljskim objektima.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Slika nije dostupna omiljeno piće hrvata ANKETA Cijene lete u nebo: Hoćete li ići u kafiće ako kava bude 20 kuna?

Zagrepčani tako u Novoj godini piju za kunu skuplju kavu, a Splićani i do dvije kune. Ima ipak još i onih ugostitelja koji unatoč rastu PDV-a s 13 na 25 posto još nisu podigli svoje cijene.

Mnogi od njih strahuju zbog kritika gostiju i pada prometa. "Kava ostaje po nama na istoj cijeni jer na kavi se još uvijek ima donekle zarade, ali za hranu - to je već druga priča i tu ćemo morati podrobniju analizu napraviti", kazao je Ante Mamut, vlasnik restorana u Zadru.

"Mislim da su u najgoroj situaciji kolege u području Slavonije i ostalih dijelova zemlje, gdje je platežna moć itekako slabija", ustvrdio je Zlatko Puntijar, predsjednik ceha ugostitelja pri HOK-u.

Reporterka Nove TV Sanja Vištica prošla je danas brojne lokale na zagrebačkoj špici, i gotovo svima je na računu pisala stopa poreza od 25 posto. Dio ugostitelja kazao joj je da neko vrijeme ipak neće dirati cijene, jer žele pričekati da vide kako će ljudi reagirati, ali i konkurencija.

Ugostitelji imaju niz prijedloga kako im se može olakšati - od manje komunalne naknade do ukidanja koeficijenata za obračun plina, struje, grijanja. Ministar turizma Gari Cappelli, podsjetimo, najavio je razgovor s ugostiteljima u idućih nekoliko dana kako bi se razmotrila kompenzacija povećanja PDV-a drugim mjerama.

Građani ističu kako su već primijetili poskupljenje, ali i da će kavu piti i dalje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene