Iako se ministri pokazuju nestručni u popunjavanju svojih imovinskih kartica, o njihovim kvadratima možda više neće raspravljati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Galerija


Ministar Uprave Lovro Kuščević naglasio je da će novim zakonom posao Povjerenstva biti jasno određen. Novi zakon o sprječavanju sukoba interesa bi početkom lipnja trebao stići na dnevni red Vlade.

Vezani članci Mislav Bago Novi Crobarometar: Tko je najpopularniji političar, jesu li birači odlučili kazniti predsjednika i premijera zbog javnih nastupa te što smatraju najvećim problemom Ministar Lovro Kuščević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Ministar Kuščević komentirao nagađanja da će članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukoba interesa biti smijenjeni

Po ministru Kuščeviću Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa bi se tada trebalo početi baviti važnim, a ne trivijalnim stvarima. “Sasvim sigurno nije posao povjerenstva da razglaba o tome je li unesena bruto ili neto površina neke kuće, je li neki objekt pečenjarnica ili štala ili pomoćni objekt ili skladište za čamce. Nelegalno stečenom imovinom neka se bave institucije. Za mene je zaista trivijalno je li neki objekt pušnica ili spremište za alat, za mene je stvarno bitno spriječiti sukob interesa“, izjasnio se Kuščević.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković poručuje kako o planiranim izmjenama zakona ne znaju ništa, a smetaju im i ministrove ocjene rada povjerenstva. “Jedna takva paušalna izjava da jedno neovisno i samostalno tijelo, kao što je Povjerenstvo, postupa samovoljno i to bez ikakve argumentacije i obrazloženja, a s time da isto dolazi od strane člana Vlade, osobe koja obavlja jednu od najviših državnih dužnosti, u najmanju je ruku neprimjerena. I smatram da je takav način komunikacije ispod razine koja se opravdano očekuje od jednog ministra“, na Kuščevićevu izjavu reagirala je Novaković.

SDP-ova vizija: Smanjenje ovlasti

Sa druge strane, SDP smatra da vladajući žele smanjiti ovlasti Povjerenstvu u trenutku kada se postupci vode protiv ljudi iz njihovih redova.

Saborski zastupnik Peđa Grbin iznio je slučajeve Marića, Tolušića i Žalac kao primjere. “Za HDZ-ovce je bilo trivijalno kada se ispred kuće ministrice Žalac odjednom pojavio mercedes i što nekretnina gospodina Marića ne vrijedi 800.000 kuna nego 3 puta više od toga. Za HDZ-ovce je trivijalno što ministar Tolušić tvrdi da mu nekretnina ima 160 kvadrata kad ustvari ima duplo više a pored nje je ustvari još jedna potpuno funkcionalna i vrlo skupa nekretnina“, kaže Grbin.

Mostov Saborski zastupnik Nikola Grmoja tvrdi da je sukob predsjednice Povjerenstva i Kuščevića sceniran. “Ja mislim da je ovo fingiran sukob između predsjednice povjerenstva i ministra Kuščevića i Vlade. Naime, upravo je Vlada postavila ovu predsjednicu povjerenstva, isto kao što je Milanovićeva Vlada postavila Daliju Orešković“, istaknuo je Grmoja.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić napomenuo je da bi novi zakon mogao služiti tome da se onemogući sankcioniranje afera. “Znamo prema obrisima tog zakona i prema tradiciji HDZ-a koji razvaljuje sve institucije da će značajno ograničiti njegove ovlasti, da će značajno ograničiti njegove ovlasti kako sve veći broj afera koje vidimo ne bi bio sankcioniran“, rekao je Sinčić.

Ako možemo vjerovati ministru novim zakonom ovlasti Povjerenstva se neće smanjiti. Podršku za ovaj zakon ministar očekuje i od koalicijskih partnera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr