Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Norac nastavio pobijati optužnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugog dana iznošenja svoje obrane general Mirko Norac, optužen po zapovjednoj odgovornosti za zločine u Medačkom džepu, ponovio je ranije tvrdnje da je operacijom zapovijedao isključivo prvooptuženi Rahim Ademi, a ne on ili admiral Davor Domazet, kako su tvrdili neki svjedoci.

"Domazet mi nikada nije dao nikakvu zadaću, niti bih ja to izvršio jer on nije bio moj neposredni zapovjednik. Njegova uloga bila je savjetodavna, mogao je sugerirati, no odnosio se profesionalno i korektno i nije se miješao u zapovijedanje", kazao je Norac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ademi: Domazet je zapovijedao akcijom Medački džep Slika nije dostupna Domazet: Nije bilo dvostruke zapovjedne linije

Tvrdnje da je akcijom u kojoj je počinjen ratni zločin nad srpskim civilima i njihovom imovinom zapovijedao Domazet na suđenju za Medački džep iznijelo je više svjedoka, hrvatskih časnika, pa i Ademi. U svojoj ga je obrani nazvao produženom rukom tadašnjeg načelnika glavnog stožera Janka Bobetka.

No, Domazet je sve porekao, a u svome je svjedočenju, kao i Norac, tvrdio da je njegova uloga bila samo savjetodavna.

Norac tvrdi da se u zapovijedanje akcijom nije miješao niti general Petar Stipetić, koji je u Liku došao provesti sporazum o povlačenju s područja oslobođenih u akciji i Medački džep predati snagama UN-a.

No, sve zapovjedi o povlačenju ponovno je davao Ademi, kazao je Norac, ističući da je sve o čemu govori osobno vidio na terenu 15. rujna 1993.

Što se tiče tzv. sektora 1 Norac je ponovio da to izdvojeno zapovjedno područje nikada nije zaživjelo te da on nikada nije zapovijedao specijalnom policijom na tom području. Također tvrdi da u akciji nije izdao niti jednu zapovijed Domobranskoj bojni Lovinac.

Odgovarajući na pitanja svojih branitelja Norac je odbacio i Ademijeve tvrdnje da ga je Bobetko često omalovažavao pred ostalim časnicima i ušutkivao ga, dobacujući kako kao Albanac ne zna niti hrvatski.

"Istina je da određene riječi nije znao niti protumačiti. Imao je poteškoća u razumijevanju, miješao padeže, jedninu i množinu. No, nama je to bilo simpatično i nismo mu zamjerali", kazao je Norac.

U nastavku suđenja Norac, koji je u vrijeme akcije u rujnu 1993. bio mladi pukovnik i zapovjednik gardijske brigade s pridruženim domobranskim postrojbama, trebao bi odgovarati na pitanja optužbe, sudskog vijeća i prvooptuženog Ademija.

Zbog ratnog zločina nad civilima u Gospiću 1991. Norac je već osuđen na 12 godina, a kaznu trenutno izdržava u Lipovici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene