Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnji im zajamčen Ustavom

Što rade zastupnici dok Sabor ne zasjeda? Većina nas uvjerava kako plažu nije ni vidjela

Što rade zastupnici? (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Što rade zastupnici? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Što rade zastupnici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što rade zastupnici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Što rade zastupnici? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Što rade zastupnici? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Što rade zastupnici? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Godišnji odmor, koji većina može tek sanjati, saborski zastupnici žive. Ustavom im je zajamčena stanka do polovice rujna. Iako na mnoge probleme reagiraju tek kad ih mi nazovemo, većina uvjerava - plažu nisu vidjeli.

Dok su zastupnici na odmoru, glavnu riječ u Saboru vode soboslikari. Boje zidove, parketari postavljaju nove parkete, a trošak je gotovo milijun kuna.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Dotrajali parketi mijenjaju se u 13 službeničkih ureda, ali i prostorijama, koje, između ostalih koriste zastupnici. U pustom parlamentu tek su mostovci, koji kritiziraju Vladu zbog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

HNS-ova zastupnica Marija Puh plaže je zamijenila zagorskim bregima i tvrdi kako je na terenu gotovo svaki dan.

„Prošli tjedan objavljen je javni poziv za sanaciju kuća u klizištima i moj je glavni posao da dođem do što većeg broja ljudi u klizištima. To je jedan od razloga zbog kojeg sam se raštrkala po terenu“, kaže HNS-ovka Marija Puh.

Živozidaši ljeto provode na dva kotača

Raštrkali su se i živozidaši. Najpoznatiji po borbi protiv deložacija, ljeto provode na dva kotača te planiraju obići cijelu Hrvatsku.

„Dosad smo napravili nekih 800 kilometara kako bismo se družili s građanima i biračima i kako bismo s njima razmijenili probleme, ideje koje ih muče i vidjeli koji su potencijali mjesta na kojima žive“, kaže čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Domagoj Hajduković, SDP-ovac iz Osijeka uvjerava kako mu je svako ljeto radno. Ipak, tijekom godišnjih odmora miruju i stranačke razmirice.

Smatra kako svoju visoku plaću opravdava i tijekom godišnjeg odmora.

„Stalno sam na stand byju jer postoji nešto što se moderno zove home office ili ured na putu ili kod kuće“, kaže Hajduković.

Neki plaću ne zasluže ni kada Sabor zasjeda

HDZ-ov Ante Sanader deset je mjeseci političar, a dva mjeseca političar i vatrogasac.

„U saboru ima adrenalina, ali nažalost svađalačkog, ovdje je radni. Tamo se pretvori u prepirke i svađe i to je interesantno ljudima“, kaže nam Sanader.

Tijekom ljetne stanke zastupnici nemaju pravo na paušal od 1500 kuna, ali imaju na plaću koja u prosjeku iznosi 15 tisuća kuna. Mnogi ju ne zasluže ni kada Sabor zasjeda.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene