Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove odluke

Ništa od zabrana u Puli: Može toples, može i pivo i vino na plažama!

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule
Filip Zoričić, gradonačelnik Pule Foto: Dusko Marusic / CROPIX
Pulski gradonačelnik Filip Zoričić predstavio je u petak novu odluku o redu na pomorskom dobru, kojom se omogućuje konzumacija piva i vina na javnim plažama, te niz povećanja poreza kako bi se kompenzirao manjak od četiri milijuna eura koliko zbog ukidanja prireza.

Nakon e-savjetovanja prihvaćene su izmjene dvaju članaka koji su izazvali najviše kontroverzi u javnosti, izvijestio je Zoričić na konferenciji za novinare.

Prvom izmjenom je utvrđeno da je na javnim plažama zabranjeno korištenje jakih alkoholnih pića prema klasifikaciji Pravilnika o jakim alkoholnim pićima pa, dakle, pivo i vino više nisu obuhvaćeni zabranom.

"Drugi je članak onaj koji govori o kupaćem kostimu, odnosno definirali smo da se ne smije boraviti i kretati javnim plažama bez kupaćih kostima. I opet, toples, što je bio prijepor u javnosti, ovdje nije zabranjen“, kaže Zoričić.

Obrazlažući povećanja niza poreza, rekao je kako su predložili povećane stope poreza na dohodak i na paušalni dohodak kao kompenzacijske mjere zbog gubitka prihoda od prireza, koji se procjenjuje na četiri milijuna eura.

Gubitak se nadoknađuje izmjenom stopa poreza na dohodak s 20 na 22 posto i s 30 na 33 posto, izmjenom paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu s 39,82 na 199 eura te izmjenom poreza na kuće za odmor s 1,59 na pet eura po četvornom metru korisne površine.

Pročitajte i ovo Filip Zoričić, gradonačelnik Pule Kroza vlasti Burno u Puli: Nekadašnji gradonačelnikovi koalicijski partneri poručuju - "Pokazao je koliko je nesposoban voditi grad"

Izborom niže porezne stope od 22 posto, u odnosu na 2023. koja je iznosila 22,4 posto, rasteretit će se plaće zaposlenim osobama te će se svima koji su do sada plaćali porez i prirez porezu na dohodak povećati neto plaća. Primjerice, zaposlenoj osobi s dvoje uzdržavane djece, koja ima mjesečnu bruto plaću u iznosu 1590 eura, neto iznos bit će veći za 30 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene