Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja komentirao je u utorak izjavu čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka kako će on (Karamarko) biti mandatar, a Željko Reiner kandidat HDZ-a za predsjednika Sabora, rekavši da je to, ako je neprihvatljivo SDP-u, neprihvatljivo i Mostu jer Most zahtijeva reformsku vladu u kojoj će biti sve tri strane.


"Ako je neprihvatljivo SDP-u, onda je i nama jer mi zahtjevamo reformsku vladu u kojoj će biti sve tri strane. Mi smo svoj stav rekli, tako da to za nas ne dolazi u obzir. Ako će Reinera prihvatiti SDP, onda je to u redu. Mi smo za konsenzus", rekao je Nikola Grmoja.

Vezani članci Slika nije dostupna MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati Slika nije dostupna O SASTANKU S MOST-om 'Treba razgovarati i sve opcije staviti na stol'

Na pitanje na temelju čega je šef HDZ-a to danas izjavio, Grmoja je uzvratio: "Ne znam kako. Onda je valjda dobio zastupnike SDP-a. Ne mogu komentirati jer ne znam na osnovu kojeg se broja zastupnika on na to poziva. Na naše ne može".

Upitan što će biti ako i SDP i HDZ odbiju reformsku vladu, Grmoja je rekao kako će ih pozvati na sastanak pa će vidjeti tko će se satanku odazvati, no kada bi taj sastanak trebao biti, nije mogao točno reći.

U tijeku je, kaže, analiza odgovora koje su dali SDP i HDZ na reformske zahtjeve kojima Most uvjetuje podršku novoj vladi, a sutra bi na Nacionalnom vijeću trebalo dogovoriti dalje korake.

Karamarko: Bit ću mandatar, a Reiner kandidat za predsjednika Sabora

Iako nije htio govoriti poimence o ponudama koje su zadnjih dana dolazile Mostovim zastupnicima sa ljevice i desnice, Grmoja je kazao kako svi pokušavaju zvati na razgovore.

"Jasno da SDP-u treba manje i naravno da ide u razbijanje Mosta, a HDZ-u treba cijeli 'paket' i onda ide na individualne razgovore i uvjeravanja ljudi da se moraju prikloniti, ali ne oni sami nego da moraju uvjeriti cijeli Most da se prikloni HDZ-u. Da je HDZ u drugačijoj situaciji onda bi oni vjerojatno išli u razbijanje. Sitiuacija je takva da im nalaže takvu strategiju. Nije to ono 'ovi iz SDP-a su zločesti', a 'oni u HDZ-u su baš dobri i fini'", komentirao je Grmoja.

Uvjeren je kaže, kako su pokušaji razbijanja Mosta propali, pa je sada i SDP-u i HDZ-u postalo jasno da trebaju pregovarati.

Na pitanje zaziva li Most nove izbore ako se ne dogovore s SDP-om i HDZ-om, Grmoja je rekao kako se Most izbora ne boji, ali ih i ne želi.

"Prema sadašnjim anketama Most ima preko 35 mandata. Novi izbori ne odgovaraju ni HDZ-u ni SDP-u i sada je na njima da pređu preko animoziteta i ega te da sjednu za stola da sastavimo reformsku vladu", poručio je Grmoja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook