Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti li opasnost građanima?

Novi problemi sa sanacijom Karepovca: Tehnički pregled nije uspio, izvođač upozorava - odlagalište je poput sarkofaga

Karepovac - 1
Karepovac - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Karepovac - 1 Karepovac - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Karepovac - 2 Galerija 1/2 >>
Novi problemi sa sanacijom Karepovca. Nije uspio tehnički pregled nakon što je završen prvi dio radova. Jedan od izvođača radova upozorava da je Karepovac sada poput sarkofaga u kojem se stvaraju plinovi.

Tehnički pregled o sanaciji Karepovca nije uspio. Na njemu se nije pojavila tvrtka EURCO, koja je izvođač radova. Tvrde da je izvršen pritisak da se održi pregled. Upozoravali su da dio sanacije koji se trenutno izvodi predstavlja poluproizvod. Upozoravano je, kažu, i na hitno izvođenje plinskih zdenaca kako bi se skupilli plinovi deponije. U tome, tvrde, nisu uspjeli i sada je tu "sarkofag u kojem se stvaraju plinovi".

Njihov partner Arsen Zoran Tonšić, jedan od izvođača radova na sanaciji Karepovca, tvrdi da, kada je riječ o plinskim zedncima i otplinjavanju u prvoj fazi, oni su kao takvi izvedeni. ''Mi smo napisali nekoliko dopisa, svako odlagalište je samo po sebi jedan sarkofag. Ali, po meni treba nastavati sa sanacijom i s time smanjiti negativan učinak na okoliš'', kaže Tonšić i uvjerava da je prva faza obavljena po projektu i propisima.

Iako je Dnevnik Nove TV od EURCO-a tražio mišljenje, iz tvrtke nisu pojasnili svoj dopis upućen gradskim vijećnicima.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica uživo iz Splita o sanaciji odlagališta Karepovac (Foto: Dnevnik.hr) - 3 JEDINI SPAS JE SORTIRANJE OTPADA Sanacija Karepovca ponovno uzbunila Splićane, smeće sve bliže kućama: "Svi ćemo se ugušiti od tog smrada!"

Pročitajte i ovo Karepovac - nakon ljeta, opet sanacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sanacija Karepovca i dalje traje Bizaran nastavak priče o splitskom smeću: Kontejnera ima, ali nema ih se gdje postaviti?

''Ako tehnički pregled nije prošao, znači da postoje određeni problemi. Normalno da smo svi zabrinuti kad znamo da na jednu tonu otpada ide 15 kilograma metana u njegovu procesu sazrijevanja'', poručuje Mostovac Ante Čikotić.

''Treba li se dogoditi da Karepovac eksplodira da se gradonačelnik probudi? Tražimo da se obrati javnosti i pojasni cijelu situaciju'', kaže Marijana Puljak iz stranke Pametno.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike nemaju informaciju o mogućim nepravilnostima tijekom radova sanacije koje, poručuju, može utvrditi jedino Državni inspektorat iz kojeg su u subotu za Dnevnik Nove TV potvrdili da će građevinska inspekcija izaći na teren i provjeriti je li sve odrađeno sukladno izdanim dozvolama. Provjerit će i svu papirologiju.

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela u priopćenju uvjerava da je sve izvedeno po projektu i dozvolama. Kaže da tehnički pregled nije održan jer izvođač nije dostavio svu dokumentaciju te ga pozivaju da to što prije učini.

Kada će biti novi tehnički pregled, ne zna se, a on je nužan zbog nastavka sanacije i zbog činjenice da svakog dana pristiže novo smeće. Izvođenje radova na sanaciji u prvoj fazi vrijedno je čak oko 112 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene