Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanacija Karepovca i dalje traje

Bizaran nastavak priče o splitskom smeću: Kontejnera ima, ali nema ih se gdje postaviti?

Karepovac - nakon ljeta, opet sanacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Karepovac - nakon ljeta, opet sanacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Karepovac - nakon ljeta, opet sanacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Karepovac - nakon ljeta, opet sanacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Karepovac - nakon ljeta, opet sanacija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Karepovac - nakon ljeta, opet sanacija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sofija Preljvukić s inžinjerom i voditeljem radova sanacije Karepovac o sanaciji odlagališta (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sofija Preljvukić s inžinjerom i voditeljem radova sanacije Karepovac o sanaciji odlagališta (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sofija Preljvukić s inžinjerom i voditeljem radova sanacije Karepovac o sanaciji odlagališta (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Priča o splitskom smeću dobila je još jedan bizaran nastavak. Zapelo je na postavljanju kontejnera. Novi kontejneri za plastiku, papir su stigli, i to njih 1.500, ali su uskladišteni s nevjerojatnim objašnjenjem, da se nemaju gdje postaviti.

Split je lakše disao ovo ljeto. Mirisi raspadanja smeća ublaženi su kemikalijama, ali i ljetnom obustavom sanacije. Prije toga je bilo puno strašnije, a nije se moglo disati.

Pročitajte i ovo Francuska nacionalna knjižnica Poison Book Project Završile u karanteni: Nacionalna knjižnica uklonila knjige obložene arsenom Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama"

Za sanaciju deponija su ključni kontejneri za razvrstavanje kako bi što manje smeća završilo na deponiju, a što više u reciklaži. No, u dvorištu čistoće je skoro 1.000 kontejnera, a ima ih i na dugim lokacijama, ukupno ih 1.500 komada. Objašnjenje za to je nevjerojatno. „Gradski kotarevi nisu nam javili lokacije i mi ne možemo bez te odluke postaviti“, rekao je direktor Čistoće Split Miroslav Delić.

Tako po Splitu šarenih reciklaža ih kontejnera negdje ima, a negdje nema.

Najgora je priča da se na kraju sve što građani razvrstaju baca opet u iste kamione i vozi na Karepovac. Direktor Čistoće sve demantira, ističe kako sve voze u ovlaštenu tvrtku, a da o tome postoji i dokumentacija.

Karepovac je, unatoč sanaciji koja ga je na jednom dijelu uljepšala i pokrila zemljom, na drugom dijelu i dalje deponij za odlaganje otpada.

Svakodnevno stiže novi otpad

Što je točno do sada napravljeno na Karepovcu za objasnio je za Dnevnik Nove TV Arsen Tonšić, inžinjer i voditelj radova sanacije Karepovac.

''Tijekom ljeta je obavljeno dosta radova. Mi smo radili na izgradnji obodnog nasipa, na daljnjem nasipanju zemljanog materijala, odnosno izravnavajućeg otpada. Tako da je većina odlagališta, u biti, prekrivena. Mi možemo reći da je jugozapadni, južni i jugoistočni dio i veliki dio sjeverne strane prekriven izravnavajućim slojem i sada smo na izgradnji infrastrukture. Ovo sve ostalo ćete čuti na briefingu kojeg planiramo, tako da ćete dobiti detaljnije podatke što je planirano, što je urađeno i u kojem smo stadiju“, objašnjava Tonšić.

Voditelj radova dodaje kako, ukratko rečeno, preostaje još staviti zaštitne folije, dodati još jedan sloj zemlje i posaditi travu. Ističe kako je svakodnevni dolazak svježeg otpada predviđen za vrijeme sanacije.

''Od početka mi ne krijemo, tako je predviđena sanacija. Mi smo ti koji moramo omogućiti prostor za svakodnevni dotok svježeg otpada koji stiže u velikim količinama te njegovo kompaktiranje, zbijanje i time ugradnju. On je tu permanentno, dokle god budemo izvodili radove. Ja sam više puta uputio apel da se krene u razvrstavanje, odnosno odvajanje otpada“, ističe Tonšić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene