Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rupe u hrvatskom zakonodavstvu nisu nikakva novost. No, kad nam ih otkrije američki New York Times, tada zaista ostanemo zatečeni.


Slavni New York Times objavio je tekst o tome kako u prekrasnoj Hrvatskoj kupovati nekretnine. Tako je uz hvalospjeve ljepoti neših obalnih gradova, te detaljnom izvještaju o cijenama nekretnina, zaključio i kako povoljno kupovati. A naslov članka sve govori - 'Lov na kuće u Hrvatskoj'.

Vezani članci Trgovina, ilustracija - 3 Zakon o radu trgovina neki podržavaju, drugi najavljuju otkaze: "Ovo je nerazumno, neprihvatljivo i ne koristi nikome" Ruši se zgrada bivše tvornice Kamensko: Na tome mjestu niknut će luksuzni stanovi - 7 Ruši se Kamensko: Na mjestu uništene tvornice niknut će luksuzni stanovi

Naime, uzeo je za primjer prekrasnu vilu na Pelješcu koju je naveo kao samo jedan od primjera zanosnih nekretnina ponuđenih na tržištu. Zatim je krenuo na analizu kupaca koji vole naše nekretnine, a kojih ne nedostaje diljem svijeta, da bi se na kraju dotaknuo onog najvažnijeg.

Grčić o porezu na nekretnine: 'Bit će prilike...'

'Stranci nemaju problema s kupovanjem nekretnina u Hrvatskoj osim ako njihove matične zemlje ne ograničavaju ni Hrvatima pravo kupovanja u svojim zemljama. Ovo pravilo reciprociteta dozvoljava građanima Europske unije da u Hrvatskoj kupuju bez ograničenja. Status Amerikanaca po tom pitanju ovisi o pravilima koja je s Hrvatskom dogovorila svaka pojedina država. Više od polovice američkih država sklopilo je reciprocitetne dogovore s Hrvatskom. Tu spadaju države New York, New Jersey i Connecticut', stoji u članku objavljenom u New York Timesu.

A sad dolazi najzanimljiviji dio!

U najboljoj poziciji nalaze se kupci iz zemalja koji nemaju s Hrvatskom dogovor o reciprocitetu. Da, dobro ste pročitali. Oni, naime, ne smiju kupovati nekretnine, što znači da neće plaćati ni porez na nekretnine im nameće naša zemlja.

Njima je potrebno samo osnovati tvrtku u hrvatskom vlasništvu koja će zatim nabaviti nekretninu i tako izbjeći plaćanje poreza. Vlasnik tvrtke preuzima dionice tvrtke koja je vlasnik kuće te izbjegava i porez.

Potrebno je samo da nekretnina ostvaruje promet, što se zapravo može postići njezinim iznajmljivanjem

A troškovi kojima se izložio kupac neznatni su - trošak osnivanja tvrtke, mjesečni knjigovodstveni troškovi, 5 posto poreza na promet te odvjetničke naknade. Prava sitnica!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook