Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grmljavinske ćelije

Zagorje poharala tuča, poplavljene kuće i automobili: U Sloveniji padale ledene gromade

Ilustracija
Ilustracija Foto: Luka Gerlanc/Cropix
Nevrijeme je u petak navečer zahvatilo u Hrvatsku, a najgore je bilo u Zagoru. Poplavljene su kuće, automobili, a zbog izlijevanja potoka zatvorena je i dionica ceste.

U Hrvatsku je u petak navečer stiglo najavljeno nevrijeme te je zahvatilo Međimurje, Zagorje, Banovinu, dijelove Slavonije te Zagreb i okolicu.

Tuča je oko 22 sata padala na području Općine Hum na Sutli.

Kako piše portal Zagorje.com, nevrijeme je zahvatilo i Rusnicu gdje je također padala jača tuča. Njihov čitatelj navodi da su pojedini mještani ostali bez struje.

Tijekom noći se na sjeveru Hrvatske očekivao snažniji vjetar i izraženiji pljuskovi. Slična prognoza obistinila se na području Jastrebarskog gdje je u petak kasno navečer pala jaka kiša s tučom.

 

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je kako su se dojave građana uglavnom odnosile na poplavljivanje podrumskih prostorija obiteljskih kuća i prizemnih dijelova zgrada te osobnih vozila. Poplavljena je i industrijska zona u Pregradi te je došlo do izlijevanja potoka Kostelina na prometnicu D 206, dionica Pregrada - Hum na Sutli, koja je do daljnjega zatvorena za sav promet. 

U Sloveniji razorna tuča

I na sjeveroistoku Slovenije zabilježena je razorna tuče koja je uzrokovala materijalnu štetu, a meteorološki portal Neurje izvijestio da su u Sloveniji padali veliki komadi leda.

Državni hidrometeorološki zavod je za petak izdao žuto upozorenje za zagrebačku regiju zbog mjestimice izraženih pljuskova s grmljavinom, ponajprije na sjeverozapadu te tuče.

U subotu će za zagrebačku i za karlovačku regiju zbog grmljavinskog nevremena na snazi biti žuto upozorenje.

Pročitajte i ovo Umirovljenica, ilustracija ulov policije Pala je banda koja je varala umirovljenike, ovo je bio njihov lukav plan pokušaja prevare

Do nestabilnosti dolazi zbog toga što se naši krajevi nalaze na granici između dvije zračne mase različitih karakteristika. Takvi su uvjeti često pogodni za razvoj superćelija i snažnih konvektivnih sustava koji mogu donijeti široko rasprostranjena nevremena i tuču, kao i razne oblačne formacije na koje i nismo baš navikli, upozorio je Istramet.

Na radarskim snimkama vide se jake grmljavinske ćelije na granici Slovenije i Austrije.

Vrijeme u subotu

U središnjoj Hrvatskoj se u subotu očekuje umjerena naoblaka, a može pasti i poneki pljusak. Slično vrijedi i za Slavoniju i Baranju, ali su šanse za pljusak ondje vrlo male.

U gorskoj Hrvatskoj poslijepodne može biti lokalnih pljuskova, na sjevernom Jadranu uglavnom ne, iako se ta mogućnost u Istri ne može u potpunosti isključiti Istri. U Dalmaciji će prevladavati vedro i vruće vrijeme, u vremenskoj prognozi Vijesti Dnevnika Nove TV u 17 sati najavio je meteorolog Darijo Brzoja.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Govor na međunarodnom forumu Putin najavio borbu na još jednom frontu: "Rusija ostaje jedan od svjetskih lidera"

Zbog sunca se u subotu treba čuvati UV-indeksa koji će biti visok ili vrlo visok. Stiglo je pravo ljeto, kad se sredinom dana treba držati hladovine, piti dovoljno tekućine, a suncu se svakako izlagati postupno. Najbolje ujutro i kasnije poslijepodne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene