Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije se pokajao za zločine'

Nevladine udruge žele da Norac ostane u zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri nevladine udruge - Documenta, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava te Građanski odbor za ljudska prava, razmišljaju o pravnom pobijanju odluke o prijevremenom puštanju na slobodu Mirka Norca.

Glavni razlog je, kažu, što se bivši general nije pokajao za zločine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suočavanje s prošlošću Documenta se obrušila na Vladu: "Država praktički stoji iza počinitelja raznih zločina" Slika nije dostupna Odvjetnici sigurni Izlazi li Sanader na slobodu?

Mirko Norac osuđen je za ratni zločin u Gospiću 1991. i u Medačkom džepu 1993. godine, a Vrhovni sud kaznu je objedinio na 15 godina zatvora. Nakon što je odslužio dvije trećine kazne, Povjerenstvo za uvjetni otpust odobrilo mu je izlazak na slobodu krajem studenog.

'Kod ratnih zločina nad civilnim stanovništvom ne bi trebalo primjenjivati klauzulu o dvije trećine kazne. Vrlo bitno je da kada su pravomoćne sudske presude izrečene, da se kazna izdrži do kraja', smatra Vesna Teršelič, predsjednica udruge Documenta.

'Za uvjetni otpust odluka je donesena i ta se odluka mora poštivati. Znači, neće smjeti vršiti pritisak ni na koga da se ona promijeni, niti će smjeti bilo što podvaljivati dok se Norac bude nalazio na slobodi', kazao je Vlatko Nuić, odvjetnik Mirka Norca.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene